Blog

Blog

Blog

Az Univerzum – Ahogyan még nem láttad

Szerző

Közzétéve

2018. júl. 11.

Kommentek

0

Valahol úgy érzem, hogy a geek társadalom velejárója a pop kultúra mellett a tudomány szeretete is. Van némi átfedés a témák között, és egyik sem zárja ki a másikat, de ahogy eddig észrevettem, aki otthon van a geek témákban, az valamilyen koca módon fogyasztja a tudományt is; legyen szó fizikáról, biológiáról, kémiáról, vagy matematikáról. Mostani, rendhagyó cikkünkben a témához kapcsolódóan, egy ajánlóval kedveskednénk nektek.


[h]Dióhéjban[/h]

Vannak olyan elvont témák, amivel az emberi agy felfogóképessége sem birkózik meg. Ilyen például az Univerzum születése. Vagy a feketelyukak működése, illetve a tény, hogy tudomány jelenlegi állása szerint egyedüli intelligens faj vagyunk az egész világegyetemben. Amikor siheder geekként remek partykat dobtam fel a idő relativitásának témájával, sikerült néhány perc alatt szofisztikált magas intellektusú eszmecseréket generálnom Einstein elméleteiből. Mondjuk a barátaim úgy emlékeznek, hogy taccsra tettem a bulit, de ez talán most mellékes.

Minden esetre a tudomány képes száraz lenni; pontosabban a tudomány önmagában irtó száraz. Valahogy fel kell dobni ahhoz, hogy többen szenteljék az életüket az univerzális törvényszerűségek tanulmányázásának. Mert azért lássuk be, sokunk kedvét nem hozta meg az , hogy az iskolapadban görnyedve magoltuk Newton törvényeit. A tanulás és az ehhez járó elszántságot szerintem külön tanítani kéne, de játékos formában. Hogy a diákban bekattanjon valami, ami után azt mondja, hogy “ilyet én is tudnék”. A játék csak az egyik formája a tudomány megkedveltetéséhez. Egyébként viccesnek hangzik, de a kicsiknél a Minecraft például egy remek kiindulási pont lehet. Na, nem a bocik begyűjtése és szaporítása miatt, hanem a vöröskő nevű nyersanyag adta lehetőségek játékosan bemutatják a programozás alapjait.kurzgesagt

A másik eszköz, amivel közelebb lehet kerülni a tudományhoz, és igazából bármilyen szárazabb ágazathoz, az a humor. A poénos, könnyedebb közeg sokkal jobban működhet egy téma megértésében, mint definíciók agyatlan magolása. Kétségkívül hasznos az utóbbi is, sőt a tárgyi tudás elengedhetetlen, bármit is csináljunk, de kiegészítésként nem baj, ha merünk lazák is lenni.

Itt jön képbe a cikkünk alanya, ami nem más, mint a Kurzgesagt – In a Nutshell nevű YouTube csatorna. A humort jelen esetben nem úgy kell érteni, hogy a földön fekve fogunk röhögőgörcsöt kapni, hanem inkább a szórakoztatóan szellemes jelzőt tudnám használni videóikra. A Kurzgesagt bemutatja a világegyetem legérdekesebb törvényszerűségeit, és fogyaszthatóvá teszi azt anélkül, hogy kiégne az összes agysejtünk.

[h]Optimista nihilizmus[/h]

 

Az Univerzum elég nagy hely, és ha ebbe belegondolunk, – mármint tényleg elmélázva pár percig -, akkor rájöhetünk, hogy mi emberek egészen apró részei vagyunk a világegyetemnek. Történelmünk elenyésző az Univerzum létrejöttéhez képest, fizikai létezésünk pedig a mérhetetlen hatalmasságban egy igen jelentéktelen kis valami. De lehetünk jobbak, fejlettebbek, haladhatunk előre a tudomány csodálatos útján és akkor csillagközi fajként még többet tehetünk annak érdekében, hogy megismerjük a világot, amiben élünk.

A Kurzgesagt büszkén vállalja és hirdeti az optimista nihilizmus elvét, amit őszintén tudnék ajánlani mindenkinek. A elv lényege mindössze annyi, hogy borzasztó aprók vagyunk, és a mi földi életünk iszonyatosan kicsi az Univerzum méreteihez képest, és ez frusztrációt válthat ki belőlünk. De ez ne lombozzon le senkit. Ne legyünk depressziósak emiatt, hanem inkább próbáljuk a lehető legtöbbet kihozni magunkból, társainkból, környezetünkből. Ismerjünk meg új dolgokat, és éljük le úgy az életünket, hogy büszkén léphessünk át a túlvilágra – már ha létezik ilyesmi.

universe

Néhány videó foglalkozik még robotikával, mesterséges intelligenciával, illetve egyéb környezetvédő témákat is bemutatnak, a tudatosság terjesztése érdekében.  De úgy általánosságban minden természettudomány szerepet kap: biológia, kémia, fizika és ezek különböző ágazatai.

Szóval mindenkinek, akit érdekel a tudomány, és szeretné akár lefekvés előtt is tágítani a tudását, annak alább itt fog állni egy hivatkozás, ami a Kurzgesagt csatornáját rejti. A videók angol nyelvűek, de a narrátor kifejezetten jól érthetően beszél, a videó képanyagai pedig látványosak, és gyönyörűen kivitelezettek. Egy epizód általában nem több 10 percnél, és szórakoztató formában könnyedén fogyaszthatóak az infók. Persze akadnak olyan videók, ahol el kell vonatkoztatnunk az emberi felfogóképesség korlátaitól, hogy élvezhessük azokat.

Csatorna linkje: https://www.youtube.com/user/Kurzgesagt

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél még többet olvasni tőlünk, akkor kedveld Facebook és Instagram oldalunkat, vagy kövess minket Twitteren, hogy ne maradj le a legfrissebb írásainkról!

Sending
User Review
0 (0 votes)