KépregényKiemelt cikkekOlvasónapló

KépregényKiemelt cikkekOlvasónapló

KépregényKiemelt cikkekOlvasónapló

Batman: Őrült szerelem és más történetek ajánló

Szerző

Közzétéve

2022. dec. 1.

Kommentek

0

Sokunk gyerekkorának volt meghatározó emléke a Batman: The Animated Series című rajzfilmsorozat. A Tim Burton-féle iskolából sokat ihletődött műsor ugyan gyerekeknek szólt, de azért nem kellett a szomszédba menni az áthallásos szövegekért, vagy jelenetekért.

A Paul Dini (író) és Bruce Timm (rajzoló) páros fejéből kipattant sorozat 1992 és 1997 között futott, és megélt három évadot. A rajzfilm kimondottan sikeresnek számított, egy csomó díjat is bezsebelt, de az “egyszeri” nézőnek leginkább a fantasztikus szinkrongárda ragadt meg az emlékezetében (már akik eredeti nyelven fogyasztották). Bruce Wayne/Batman hangját a nemrégiben elhunyt, ikonikus Kevin Conroy adta, akinek neve egybeforrt a Sötét Lovag szinkronjával. Nemezisének, a Jokernek pedig szintén nem kisebb név és tehetség, Mark Hamill szolgáltatta a hangját.

És bármily meglepő, a DC Univerzum egyik legismertebb figuráját (és mostanában erőteljes fejőstehenét), Harley Quinnt ebben a sorozatban alkották meg. Kellett egy hasonlóan kattant személy Joker mellé, akiben aztán meglátták a lehetőséget. Nagy pazarlás lett volna egy egyszerhasználatos karakterként elpuffogtatni, úgyhogy Diniék neki is álltak kidolgozni Harley hátterét.

[h]Tévéről képregénybe[/h]

A pszichológusból lett stockholm-szindrómás bűnözőnő hosszú utat járt be a 90-es évek óta, és sokat árnyalódott a jelleme, és hát nem véletlenül vált ilyen népszerűvé a 2020-as évekre.

És ha már témánál vagyunk, képregényes fronton ezen a ponton kötelező jelleggel érdemes megemlíteni Stjepan Šejić kiváló alkotását, a Harleen-t, ami minden sarkából kiforgatja Harley Quinn karakterét, és egy igazán remek történetben mutatja be eredettörténetét.

A Batman: The Animated Series nyúlványaként a Dini-Timm duó (természetesen egy halom másik képregényalkotó segítségével) a rajzfilm szellemiségében elkezdték történeteiket képregények lapjain is megörökíteni.

És most érkeztünk el képregényajánlónk alanyához, a Batman: Őrült szerelem és más történetekhez.

Maga a képregénysorozat elég sok részt megélt. 1992 és 2004 között nagyjából folyamatosan érkeztek az issue-k, one-shotok, specialok és annualok, The Batman Adventures gyűjtőcím alatt. Ezek a füzetek teljes mértékben átvették a rajzfilmsorozat történeteinek jellemzőit, de ugyanúgy a rajzstílus is egy az egyben felismerhető az Animated Seriesből.

A szerzőpáros ugyanakkor egy kicsit talán még bátrabb volt, és ingoványos terepre merészkedve több sikamlós jelenetet csempészett a képregények lapjaira. Noha a DC szerkesztői nem fogták vissza magukat, és igyekeztek minél erősebben meghúzni a határt – mégis csak gyerekek voltak a célközönség! -, azért itt-ott mégis bent maradhattak fülledtebb, vagy erősebb panelek.

De ezek képregényes formában abszolút helytállók, és egyszer sem lépik át a határt, de a felnőtt olvasók egy kicsivel több szemöldökfelhúzó-tornát gyakorolhatnak.

A címadó történettel, az Őrült szerelemmel indít a kötet, ami kétségtelenül a gyűjtemény legjobb darabja. Van ideje elmesélni Harleen Quinzel háttérsztoriját, és ezzel összevetve beteges rajongását Joker iránt. A kimondottan sanyarú múltidézés mellett tud humoros és kissé sikamlós is lenni. Nagyon bejött a Timm-féle rajzfilmes stílus, de a művész arra is ügyelt, hogy a panelek önmagukban is nagyon kifejezők legyenek.

[h]Színek Gothamben[/h]

A Batman: Őrült szerelem és más történetek többi sztorijáról nehéz lenne egyesével megemlékezni; elég vegyesvágott a felhozatal mind tartalom, mind minőség terén. Ugyanakkor akad még egy-két erősebb alkotás, mint például a Rokonlelkek Kétarccal a főszerepben, és egy nagyon kedves megemlékezés Jack Kirby-ről (Démonok), melyek abszolút kiemelkednek a gyűjteményből.

A történetek mellett fontos, hogy a képregények sikeresen idézzék meg a rajzfilmet. Ezt maradéktalanul teljesíti, még akkor is, ha egyes részek rajzai, vagy inkább művészi megközelítései hangyányit eltérnek egymástól (például a Bábjáték című füzetben).

De amitől igazán jól működnek ezek a sztorik, az nagy részben a színek dinamikájának köszönhető. Kifejezetten jó volt látni ezeket a harsány színeket kontraszba állítva a feketével és szürkével. Retrospektív visszatekintve a rajzfilmben is a látvány megvalósítása, na meg a vibráns színek használata tetszett. A kötet egyes történetein több színező dolgozott, de kivétel nélkül megtalálták az egyensúlyt és a harmóniát az egyébként sötét tónus mellett, ami a Batman-képregényekre erősen jellemző.

A magyar kiadás nagyon igényes (ahogy azt elvárhatjuk a Fumaxtól), a borító mutatós, és a kötet gerince is jól néz ki. Érdemes továbbá tüzetesen elolvasni a készítők, egyes történetekhez készült elő- vagy utószavát, melyek szintén helyet kaptak a kötet lapjain.

[h]Verdikt[/h]

Összességében a Batman: Őrült szerelem és más történetek az elejétől a végéig egy szórakoztató nosztalgiavonat, ami elkalauzolja olvasóit egy letűnt gyermekkor idejébe. Aki annak idején (vagy még most is) szerette az Animated Series-t, annak ez egy aranyos adalék lehet, amit évekkel később is öröm lesz végiglapozni. Ezek a sztorik abszolút kortalanok, van némi örökérvényű tanulság is bennük, de leginkább csak humorosak, és a maga rajzfilmes módján komolytalanul komolyak.

A kötet itthon a Fumax kiadó gondozásában jelent meg.

[h]Csatlakozz a GeekVilág közösséghez![/h]