KépregényOlvasónapló

KépregényOlvasónapló

KépregényOlvasónapló

Deadpool Szamuráj ajánló: Tokiói hajsza

A Deadpool Szamuráj egy remek kapudrog lehet a mangák világába. Ugyan tartalmazza a manga stílusjegyeket, de még azért annyira közel áll a nyugati képregényekhez, amennyire csak lehetséges.

Szerző

Közzétéve

2023. jún. 25.

Kommentek

0

Elsőre elég fura ötletnek tűnt, de ha valamelyik Marvel-karakternél maradéktalanul bejöhet a “mangásítás”, akkor az Deadpool. A Deadpool Szamuráj című mangasorozat első kötetét a Fumax ügyes taktikai megfontolással szállította a hazai nagyérdemű számára.

Félperces manga-kitekintő

Nem szeretnék túlságosan mélyre menni a mangapiac magyar helyzetében, arról egy külön cikkben fogok megemlékezni. Röviden és tömören azért el lehet mondani, hogy korántsem beszélhetünk ideális körülményekről.

Ugyan a nyugati képregényes biznisz úgy néz ki, hogy mostanában kezd felélénkülni itthon, azért a manga még mindig egy rétegen belüli réteget kiszolgáló műfaj.

A Fumax nem szűz terepre tévedt, hiszen pont az ő nevüket nem hagyhatjuk ki, ha hazai manga-kiadásról beszélünk. De ahogy ebben a szubkultúrában otthonosan mozgó olvasók is tudják, a korábbi próbálkozásoknak nem éppen az lett a vége, mint amire a kiadó és az eltökélt rajongók számítottak. A projekt jó időre be lett fagyasztva, és azóta is csak elvétve jelennek meg mangák hazánkban.

A Fumax viszont úgy tűnik, hogy valamit tud, amit mi nem. Vagy csak 20-ra húztak egy YOLO-t. Elkezdték szépen csepegtetni a manga megjelenéseket, a japán kultúra szerelmeseinek nagy örömére. Nyárra is bejelentettek néhány új címet (rövidebb sorozatokat, amikre van is reális esély, hogy felszívja a piac), de érezhető, hogy kerülő úttal próbálnak új közönséget szerezni.

Nem olyan rég az Assassin’s Creed világában játszódó Sao Jün pengéje című mangát dobták piacra. Most pedig Deadpool látogat Tokióba. A nyugati képregényeken és popkultúrán szocializálódott honfitársaink talán több kedvet kapnak a mangákhoz is, ha már ismerős vízbe lógatják bele a lábujjukat.

És erre csak bíztatni tudok mindenkit. Egyértelmű, hogy kell némi nyíltság, hogy a komfortzónát magunk mögött hagyva kipróbáljunk új dolgokat is. De pont a Sao Jün pengéje (szintén júliusban érkezik a folytatás) és a Deadpool Szamuráj lehet a tökéletes kezdés azok számára, akik azt sem tudják, eszik vagy isszák a műfajt..

Deadpool jobbról balra

Mindenki jól ismeri a szabadszájú zsoldost, és a humorát. A képregényekből jól ismert meta-poénokat és negyedik falat döntögető gegeket Japánba is magával cipelte. Jóllehet a kötetben szép számmal viccelődnek más mangákkal, manga kiadókkal és egyéb, japánra jellemző kulturális dolgokkal, a lábjegyzetek szorgosan magyarázzák a magyaráznivalót.

Deadpool tehát rendesen odaszúr a japán popkultnak is, legalább ugyannyira, mint a megszokott módon a Marvel-univerzumnak, és a nyugati képregényeknek. Ezt teszi érzékletes humorral, ami a kötet java részében nagyon jól működik. Néha azért elég fárasztóvá válik, de valahol ez is hozzátartozik Deadpool szexepiljéhez.

A narratív és vizuális poénok mellett aranyos kis immerzív apróságokkal is feldobják a kiadványt, melyek az éppen megjelentető kiadót is bevonja a Deadpool-őrületbe.

Minek nekem Deadpool manga?

Ha most éppen azon gondolkozol, hogy de mégis mi a jó fenének készült Deadpool manga, akkor – egyrészt igazad van -, másrészt had segítsek eligazodni. A két legfőbb különbség az általad már megszokott Deadpool-kötetek és a Deadpool Szamuráj manga között, hogy az oldalak nem színesek, és hogy jobbról balra kell haladni az olvasással.

Minden más ezesetben lényegében ugyanazt az élményt nyújtja, mintha felütnéd például az Ölőhangot, vagy Deadpool-alakulatot. A címszereplő itt is totál zakkant, a rajzok pedig kivétel nélkül remekül támogatják ezt az agymenést. Igen, Deadpool ábrázolásán kívül a mangákra jellemző stílusjegyeket használja a mangaka, tehát a többi szereplőnek nagy szeme és kicsi szája van. De ez se tántorítson el senkit; ha elég nyitott vagy, akkor ezt a fajta esztétikát nagyon könnyen meg tudod szokni.

A történetbe teljességgel fölösleges belemenni, abszolút csak azért létezik, hogy legyen egy alibi, amiért Deadpool saját mangasorozatot kapjon. A cselekmény ugyan végig izgalmas és akciódús, szintén pusztán annyi a létjogosultsága, hogy támogassa a szóbeli adok-kapokot. Annyit azért a javára írhatunk, hogy a kötet is tisztában van vele, hogy borzasztó klisés a sztori. És ebből nem átall folyamatosan viccet csinálni.

A Deadpool Szamuráj egy másodpercre sincs komolyan véve, és ez így, ebben a formában tökéletesen rendben is van.

Verdikt

Összességében tehát a Deadpool Szamuráj egy érdekes próbálkozás, hogy a Marvel (és ezzel együtt hazánkban a Fumax) megfogjon egy új közönséget magának. A kötet nem áldozza be integritását pusztán azért, mert más műfajban készült (meg hát annyira nem áll távol a képregény és a manga egymástól), Deadpool marad ugyanolyan idióta, mint eddig. És ezúttal sem kímél senki fiát, mindenki számára van egy jól irányzott beszólása, odamondása.

Hardcore manga-rajongóknak nem tud és nem is fog újat mutatni. Ez inkább azoknak szól, akik nem ismerik a műfajt, és még nem mertek belelapozni egy-egy teljesen ismeretlen füzetbe. A Deadpool Szamuráj egy remek kapudrog lehet a mangák világába. Ugyan tartalmazza a manga stílusjegyeket, de még azért annyira közel áll a nyugati képregényekhez, amennyire csak lehetséges.

Ha úgy érzed, hogy a Deadpool Szamuráj eléggé felcsigázta érdeklődésedet, a kötetet megvásárolhatod webshopunkból: GEEKVILÁG SHOP