HorrorGeekKönyvOlvasónapló

HorrorGeekKönyvOlvasónapló

HorrorGeekKönyvOlvasónapló

Drakula gróf válogatott rémtettei ajánló

Szerző

Közzétéve

2018. nov. 18.

Kommentek

0

A Twilight-saga, de leginkább a young adult vámpírkultusz eltört bennem valamit annak idején. Az első rész kivételével képtelen voltam rávenni magamat, hogy a többit megnézzem, a könyvekhez pedig inkább hozzá sem nyúltam. Tudom, nem szép dolog látatlanban ítélkezni, de ismerőseim és a szaksajtó beszámolói bőven elégnek bizonyultak ahhoz, hogy a környékére se menjek a csillogó vámpíros sztorinak.

Ahogy egy időben a zombiktól is csömört kaptam, úgy a vérszívó lények sem mentesültek a popkultúra mindent felszántó ekéjétől és parkolópályára tettem minden vámpírral kapcsolatos alkotást. Valahogy számomra megmaradt e mitikus horror- és rémtörténet szereplő egy gótikus, ódon, idejét múlt istentelen kreatúrának, amibe már nem lehet se félelmet, se újat vinni. Igazából csak vissza kellett mennem a gyökerekhez, hogy újra felfedezhessem a vámpírok igazi romantikáját.


[h]Drakula, a gróf[/h]

Bram Stoker neve biztosan ismerősen cseng minden Drakula rajongónak. A 19. században élt és alkotó író 1897-ben kiadta minden idők leghíresebb vámpírjának történetét, a Drakula gróf válogatott rémtetteit, amit aztán számtalan feldolgozás követett, de azok közül is az egyik legismertebb az 1931-es mozifilm, melyben a magyar származású Lugosi Béla játszotta a vérszívó grófot.

Mivel nemrégiben az Agave kiadó berkeiben megjelent hazánkban Dacre Stoker és J.D Barker közös munkájának (és persze Bram Stoker jegyzeteinek) gyümölcse, a Dracul, ami a Drakula előzményeként szolgál, gondoltam kézenfekvő lenne feleleveníteni az eredeti rémtörténetet. (Barker egyik korábbi thrilleréről már mi is írtunk a blogon, amihez ráadásul hamarosan érkezik a folytatás.)

[h]Minden tekintetben alapmű[/h]

Na, de akkor beszéljünk végre magáról az ikonikus vámpírról, Drakuláról. A történet szerint Jonathan Harker, az ügyvédbojtár Angliából a rejtélyes és titokzatos Erdélybe látogat, ahol nem más, mint Drakula gróf hivatalos ügyeit hivatott intézni. Hamar rájön, hogy a gróf vendégszeretete csupán álca, és valamiféle sötét erők birtokosa a holtsápadt úriember. A történet további részében az ifjú Harker vesszőfutását követhetjük nyomon, aki mindent megtesz azért, hogy odahaza újra viszontláthassa kedvesét.

A regény nem csupán Erdélyben játszódik, hanem ellátogatunk Angliába is, ahol Harker menyasszonya, Mina várja ura hazatértét. Illetve Van Helsing, holland professzor igyekszik rájönni Drakula kilétére – s miután fény derül a sötét titokra, miszerint az erdélyi gróf egy vámpír, megkezdődik a nyomozás, miképpen lehetne elpusztítani a túlvilági lényt.

A történetet már ezerszer láttuk, hallottuk az elmúlt több, mint száz év során, a Drakula mégis olyan, mint egy klasszikus mítosz, vagy kissé túlzóan – egy estimese. Sosem unjuk meg, és nemre, korra való tekintet nélkül fogyaszthatjuk, levonhatjuk magunknak a tanulságot belőle, vagy csak élvezhetjük a korabeli gótika egyik zseniális alkotását.

A Drakula még mai fejjel is abszolút élvezhető és még izgalmasnak is mondanám. A számtalan magyar, erdélyi magyar vonatkozás pedig még közelebb tudta hozni a szívemhez.

A klasszikus regény apropójából elővettem az 1931-es Drakula filmet is, ami felfoghatatlanul fantasztikus alapmű, annak ellenére is, hogy hamarosan 90 éves. Tehát ha klasszikus vámpíros sztorit szeretnétek, akkor olvassátok el Stoker regényét, és nézzétek meg hozzá Lugosi Bélával a ’31-es filmet. A szórakozás szinte garantált.

Összességében tehát a Bram Stoker-féle Drakula a mai napig tökéletesen megállja a helyét. Rejtélyes, félelmetes, és gyakorlatilag mindennemű vámpír-kultusz a pop-kultúrában ide vezethető vissza. A naplóbejegyzéseken alapuló regény jól működik, tele van feszültséggel és izgalommal, bár néhol azért rendesen belassul a cselekmény, de emiatt igazán nem okolhatjuk. Az 1931-es film pedig egy kiváló korabeli horrorfilm remek színészekkel, és borzongató hangulattal.

[h]Csatlakozz a Geek Világ közösséghez![/h]

Ha tetszett a cikk, és szeretnél még többet olvasni tőlünk, akkor kedveld Facebook és Instagram oldalunkat, vagy kövess minket Twitteren, hogy ne maradj le a legfrissebb írásainkról!
Csatlakozz a Geek Világ Facebook csoporthoz, ha beszélgetni szeretnél velünk bármilyen geek témában!


patreon
Támogass bennünket a Patreonon!