HorrorGeekKiemelt cikkekMozgókép

HorrorGeekKiemelt cikkekMozgókép

HorrorGeekKiemelt cikkekMozgókép

HorrorGeek: Halloween (1978)

Szerző

Közzétéve

2018. okt. 22.

Kommentek

0

Michael Myers mára már egy igazi kultikus horror-szereplő. Ikonikus maszkos gyilkosunk már 40 éve borzolja a kedélyeket, sőt a cikk megjelenését követő napokban – Halloweenkor érkezik a legújabb Halloween film, melynek címe a Halloween lesz. A HorrorHónap keretein belül hiba lett volna nem megemlékezni az egyik leghíresebb és legrégebbi horror-szériáról.


[h]Negyven éve gyilkol[/h]

1978 nem mostanában volt már. Itthon még bőszen más idők jártak, azonban a tengerentúlon bőven égett a horrorláz. Ebben az évben tette tiszteletét először Michael Myers, mint a Halloween film pszichopata gyilkosa. De négy évvel Myers előtt még Bőrpofa borzolta a kedélyeket a Texasi láncfűrészes mészárlásban. A Halloween ugyan szintén egy klasszikus slashernek számít, mégis teljesen máshonnan közelítette meg a műfajt. 

A történet szerint a kicsi Michael Mindenszentek éjszakáján hidegvérrel megöli nővérét. A fiú ezután tizenöt évig elmegyógyintézetben sínylődik, ahonnan egy baljós éjszakán megszökik. Majd a bosszútól vezérelve visszatér szülővárosába, hogy a film első kétharmadában csak messziről bámuljon másokat.

A Halloween, – ahhoz képest, hogy mai szemmel nem igen történik benne semmi, – egyáltalán nem öregedett rosszul. A színészek egészen rendben vannak, a hangulat még mindig vérfagyasztó, és valamelyeset nyomasztó. Az operatőri munka, a rendezés, a vágás és a zene pedig egyértelműen zseniális. Nem véletlen, hogy  John Carpenter neve mai napig egybeforrt a horror műfajjal. 

A film másfél órája alatt tényleg nem sok minden történik. Néhány tinilány éli hétköznapi, kisvárosi életét, mígnem a rejtélyes maszkos férfi elkezdi módszeresen levadászni őket. Nagyjából az első egy óra arról szól, hogy a lányok mindenféléről beszélgetnek, és néha megjelenik Myers a távolban, ahol csak áll. Mai fejjel ez már nem éppen rémisztő, nem úgy, mint amikor teljes valójában megjelenik és készen áll elszabadítani a terrort.

Az utolsó félóra pedig kárpótol bennünket mindenért. A néma gyilkos üldözőbe veszi utolsó áldozatát, Laurie-t (Jamie Lee Curtis), aki úgy tűnik, hogy a legélelmesebb lány a környéken és nem hagyja magát elkapni. Curtis félelmetesen jól alakítja a rezidens last girlt, látványosan kiemelkedik társai közül. Myers pedig ráérősen cammog védjegyévé vált késével a kezében, hogy beteljesítse vak bosszúját. A fő különbség a többi tipikus slasher és a Halloween között a tempóban mutatkozik meg. Míg a többi hasonszőrű film menetrend szerint hozza a vérfagyasztó jeleneteket, addig a Halloween igyekszik fenntartani a feszültséget, hogy a végső katarzis után tudjunk csak fellélegezni.

Összességében tehát az 1978-as Halloween egy igazi kötelező klasszikus. Ugyan a kor néhány szempontból nem tett jót vele, de John Carpenter rendezésében, négy évtized után a mai napig méltón képviseli magát Michael Myers a filmbéli pszichopata sorozatgyilkosok palettáján. És már csak néhány nap és megtudjuk, hogy mit tartogat számunkra legújabb visszatérése.

Olvassátok el a többi Halloween-bemutatónkat is!

Halloween 
Halloween 2
Halloween 3
Halloween 4-5
Halloween  6-H20
Halloween Remake (2007) 

[h]Csatlakozz a Geek Világhoz![/h]

Az első tematikus hónapunk a horror jegyében telik. Ha van bármilyen érdekes sztorid, hogyan és mikor találkoztál a műfajjal, ne tartsd magadban! Csatlakozz Facebook csoportunkhoz, és beszélgess velünk bármilyen geek témában!
Olvasd el a többi horror cikkünket: HorrorGeek

Ha tetszett a cikk, és szeretnél még többet olvasni tőlünk, akkor kedveld Facebook és Instagram oldalunkat, vagy kövess minket Twitteren, hogy ne maradj le a legfrissebb írásainkról! Vagy csatlakozz Facebook csoportunkhoz, és beszélgess velünk bármiről!


patreon
Sending
User Review
0 (0 votes)