HorrorGeekMozgókép

HorrorGeekMozgókép

HorrorGeekMozgókép

HorrorGeek: Halloween 4-5 (1988 – 1989)

Szerző

Közzétéve

2018. okt. 25.

Kommentek

0

Továbbhaladtam a Halloween sorozattal, amiről megfogadtam, hogy nem szándékozom többet írni a kelleténél. Ezért tényleg csak pár bekezdést szentelnék összesen a negyedik és ötödik felvonásra, ha kíváncsiak lennétek, mennyire érdemes feleleveníteni a kultikus filmsorozatot. Mit meg nem teszek a #HorrorHónapért…


[h]Tömeggyártás a rosszabbik fajtából[/h]

Ebben a cikkben egyszerre beszélek a negyedik és ötödik Halloween-részről. Úgy gondolom, hogy nincs értelme kettészedni, mert egyrészről két nagyon rövid bejegyzést tenne ki. Kár lenne a sávszélességért, amit elhasznál, mire megnyitnátok. Más felől pedig a történetről sem igazán írok, mivel nincs nekik. És legtöbbször, ami az egyik filmre igaz, az ugyanúgy a másikra is az. Szóval kezeljétek a kettőt egynek, higgyétek el, tényleg nincs különbség.

A történet, mint olyan gyakorlatilag megszűnt létezni mindkét film esetében. Az eddig alibiként szolgáló körítés sincs már jelen. Néhány napja láttam mindkét részt, és esküszöm semmire nem emlékszem belőlük. A forgatókönyv a szokásos: a másfélórás játékidő első kétharmadában szó szerint semmi nem történik, majd az utolsó fél órában sem.

[h]Tökéletesen semmilyen[/h]

A harmadik epizód minden tekintetben kisiklott szerelvény volt, így ahhoz a részhez hál’istennek a többinek már nem lesz köze. ’88-’89-es filmekben tömören annyi történik, hogy Myers ismét kiszabadul, Dr. Loomis már úgy viselkedik, mint egy komplett pszichopata, a többi szereplők pedig biodíszletként funkcionálva semmit nem tesznek hozzá a filmhez. Csupán menetrendszerint elhunynak.

Lassan a 90-es éveknél tart a filmsorozat, így már nem lehet kifogásként felróni, hogy majd beérik, vagy még korai darabokról lévén szó, van hova fejlődni. Az elmúlt évtizedben, mármint a 80-asban, számos mai napig klasszikus született, amik fényévekkel jobban teljesítettek, mint a Halloween sorozat. A HorroHónap alatt szintén foglalkoztam néhány filmmel, amik szintén a nyolcvanas években készültek, mégis sorra jobb alkotások voltak, mint a Halloweenek.

Néhány rész alatt a sorozat elért a “jól van, ez még bájosan gagyi” szinttől a “Jézusom, ezt már kínos nézni” szintig. A színészek botrányosan vacakul alakítanak, minden túl van játszva, miközben semmi hitelessége az egésznek. A cselekmény vontatott, tele van üresjárattal, lomha és végtelenül unalmas. Így a színészek és a történeti hanyagságok miatt a párbeszédeknek semmi értelmük, és szétesik az egész film.

Mindkét film utolsó harmadában kissé feldúsulnak az események, de igazából csak örülni lehet annak, amikor Myers levadássza az összes idegesítően hülye karaktert és véget ér a néző kínszenvedése.

Összességében tehát számomra a Halloween sorozat egyre nagyobb csalódást kelt. Részről részre egyre kevesebb értelme van az egésznek, és a készítők úgy tűnik, hogy nem is akartak fejlődni az évek során. Na, azért még pár rész hátra van, naiv optimizmusom pedig elpusztíthatatlan.

Olvassátok el a többi Halloween-bemutatónkat is!

Halloween 
Halloween 2
Halloween 3
Halloween 4-5
Halloween  6-H20
Halloween Remake (2007) 

[h]Csatlakozz a Geek Világ közösséghez![/h]

Az első tematikus hónapunk a horror jegyében telik. Ha van bármilyen érdekes sztorid, hogyan és mikor találkoztál a műfajjal, ne tartsd magadban! Csatlakozz Facebook csoportunkhoz, és beszélgess velünk bármilyen geek témában!
Olvasd el a többi horror cikkünket: HorrorGeek

Ha tetszett a cikk, és szeretnél még többet olvasni tőlünk, akkor kedveld Facebook és Instagram oldalunkat, vagy kövess minket Twitteren, hogy ne maradj le a legfrissebb írásainkról!


patreon
Támogass bennünket a Patreonon!
Sending
User Review
0 (0 votes)