KépregényKiemelt cikkekOlvasónapló

KépregényKiemelt cikkekOlvasónapló

KépregényKiemelt cikkekOlvasónapló

Marvel 1602 ajánló: Marvel viharos évszázadairól

Szerző

Közzétéve

2023. ápr. 18.

Kommentek

0

A képregényolvasásnál talán csak egy jobb dolog van: ha az adott képregényt Neil Gaiman írta. Oké, tudom, elfogult vagyok a brit zsenivel szemben, de ha valaki megérdemli a szuperlatívuszokat, akkor az ő. Hiszen Gaiman azon kevés alkotók közé tartozik, aki képes a jobbára biztonsági játékot folytató Marvel berkein belül is egy olyan merész és határokat feszegető alkotással előrukkolni, mint a Marvel 1602.

A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy bármennyire szeretem a Marvelt, kritikám jobbára a modern kiadványaik felé irányul. A kora 2000-es évek (az 1602 is ekkor látta meg a napvilágot) még erősen arról szólt, hogy több alkotó is elmehetett a falig, hogy megnézzék, az olvasók még mit bírnak. Ekkor olvashatta először a nagyérdemű a Polgárháborút, az Annihilationt, vagy olyan ikonikus történeteket, mint a Vasember Extremis, ami feltette Stark karakterét a közönségkedvencek térképére, még a 2008-as MCU-indító film előtt.

Tehát ez még egy bevállalósabb korszak volt (azért azóta, és mostanában is készültek emlékezetes képregények a Marvelnél – a szerk.), Gaiman bevonása pedig remek alkalmat nyújtott, hogy eljátszanak a gondolattal, hogy mi történne, ha visszahajítanánk kedvenc karaktereinket egy jó 400 évvel korábbra.

Csodák kora négy évszázaddal korábban

A történet ennek megfelelően egy kora újkori hangulat felvázolásával kezdődik. I. Erzsébet, Anglia királynőre betegeskedik, a gyengülő trón helyzete pedig több oldalról is előmossa az ármánykodókat. Egyrészről ott van Jakab, az I. Erzsébetet után érkező király, és az inkvizíció, ami ideológiailag próbálja felszámolni a neki nem tetsző mozgolódásokat. Az uralkodó hűséges szolgája, és egyben a kémfőnök Nicholas Fury pedig minden erejével azon van, hogy elhárítson minden fenyegetést. Azonban egy ponton neki is el kell gondolkodni, hogy mit jelent a trónt szolgálni, és megéri-e érte barátokat elárulni.

A klasszikus és népszerű Marvel-karakterek java megjelenik az 1602 lapjain, ám a korhoz igazított alteregójuk valamennyivel földhöz ragadtabb, mint 20-21. századi megfelelőjük. Természetesen nem kerülhetjük meg a mágiát (Doktor Strange a királynő orvosa és varázslója), és a mutánsok (boszorkány fajzatok) is tiszteletük teszik Carlos Javier vezetésével, de ők is parádésan helytállnak a 17. századi világkép részeként.

Akad egy-két meglepetés szereplő is, akiről kezdetben még nem tudjuk, legfeljebb csak sejtjük, hogy ki lehetett “eredetileg”. Róluk nem is beszélnék bővebben, hiszen ritka, amikor egy képregény ilyen nagyszerűen homályban tartja az olvasót, és intelligensen épít a karakterek kilétére.

A történet, illetve apró nüanszok Marvelhez képest gyakran meghökkentők (a vallás képmutatása, Angyal vonzalma egy bizonyos szereplő iránt, Fury meghasonulása, stb). Ezzel párhuzamosan a panelre került művészi alkotások néhol meglepően véresek vagy groteszkek, de mindenbizonnyal egyediek és profin kivitelezettek.

Kor-rajz

A csodás, Erzsébet kori művészeti irányzatokból ihletett rajzokért Andy Kubert volt a felelős, aki valóban komolyan vette a feladatát. Gaiman elképzeléseit a szereplőkről sikeresen ültette át saját kreatív megoldásaiba. A rajongók által jól ismert jellemzőiket megtartotta, de közben hihetően simulnak bele a korba is. És Kubert nem csak a karakterrajzokban alkotott kiemelkedőt, hanem a környezet és hátterek is egységesen vonulnak fel a paneleken.

És ne menjünk el a lehengerlő borítók mellett sem. Ezeket Scott McKowen készítette, aki szintén ügyelt arra, hogy megragadja a 17. század hangulatát rézkarcra hasonlító műveivel. Különleges módszerekkel teremtette meg a kívánt hatást, és tényleg elég csak ránézni akármelyik borítóra, hogy bárki elismerően csettintsen.

Összefoglalván ama képes regényt

A történetmesélés és a párbeszédek is egyaránt hoz magával egyfajta klasszikus irodalmi atmoszférát, mégsem dagályos, nem hat túl művinek. Persze, a szereplők régiesen beszélnek, modorosak, de nem csap át nehezen felfogható, ömlengős vagy túlírott káoszba. A magyar fordítás pedig kimondottan jól ülteti át a kissé nehézkes szöveget úgy, hogy bárki számára könnyen fogyaszthatóvá váljon.

A Marvel 1602-vel sikerült Gaimannek és Kubertnek egy kortalan alapművet letenni az asztalra. Ez a 2000-es évek elején legalább annyira megállta a helyét, mint ma. Ez abszolút egy olyan kötet, ami nem hiányozhat senkinek sem a Gaiman és/vagy Marvel-gyűjteményéből.

A Marvel 1602-t megvásárolhatjátok a GeekVilág Shopból: WEBSHOP