KépregényOlvasónapló

KépregényOlvasónapló

KépregényOlvasónapló

Ki az a Moon Knight (Holdlovag)?

Szerző

Közzétéve

2022. márc. 30.

Kommentek

0

Az Infinity Saga lezárását követően, és az azóta megjelent Marvel filmes és sorozatos kínálata kapcsán sokan hihetik, hogy a felhasznált karaktereket a kalapból húzzák elő. Az egész marveles gépezet kezd túl nagy lenni ahhoz, hogy az egyszeri néző is követhesse az eseményeket, és képben legyen az A-listás szereplőkön túl is.

És természetesen senkitől sem várható el, hogy ekkora energiát fektessenek a MCU/MEU teljes megismerésébe, még a rajongóknak sem könnyű lépést tartani, de aki nem mozog otthonosan ebben az univerzumban, inkább csak hagyja magát úszni az árral, és ne tegyen megalapozatlan kijelentéseket, mert ezek rendszerint visszafelé sülnek el. (Gondolok itt a She-Hulkkal kapcsolatos hangos felzörrenésekre.)

Holdlovag, vagyis Moon Knight valóban nincs az A-vonalas hősök és antihősök között, de ez nem azt jelenti, hogy egy teljesen mellőzött karakterről lenne szó. Az MCU irányát tekintve pedig akár még indokolt is lehet debütálása a képernyőkön.

Az Oscar Isaac főszereplésével a Disney+ szolgáltatásába érkező élőszereplős sorozat kapcsán jó ötletnek tartottam leporolni ezt a karaktert és elhelyezni a térképen azoknak, akik legfeljebb csak hallomásból ismerik.

[h]Kezdetek[/h]

A Marvel Batmanjeként is aposztrofált szereplő már 1975-ben a Werewolf By Night című képregény lapjain is feltűnt, és néhány önálló történetet követően, miután kellően népszerűvé vált, 1980-ban kapta meg első sorozatát.

Az 1984-ig futott képregényfolyam 38 issue-t élt meg, ami hangulatában eléggé elütött az átlag Marvel-füzetektől. Itt megismerhetjük Marc Spectort, az egykori tengerészgyalogost, aki egy Bushman nevű zsoldossal együtt Egyiptomban ténykedett. Kellett idő, mire Spectornak leesett, hogy Bushman nem az, akinek hitte, és morális iránytűje szembeszegülésre késztette. Azonban lázadása nem úgy sikerült, ahogy tervezte és a Bushmannel szemben alulmaradt Spectort a sivatagba hajították, hogy lassan és fájdalmasan távozzon a túlvilágra.

De az egyiptomi holdisten, Khonshu megkönyörült rajta, bár ez a kifejezés nem biztos, hogy fedi a valóságot a későbbi történetekből kiindulva. Khonshu feltámasztja halottaiból Spectort, és bosszúálló szolgájává teszi őt.

Marc nyomozásai és egyéb holdlovagos tevékenységei miatt különböző alteregókat hoz létre magának, amit később komoly személyiségzavarként interpretáltak az alkotók. Spectornak Holdlovagon kívül az alteregója még Steven Grant, a milliomos playboy, aki az anyagi részét teremti meg Holdlovag technológiai igényeinek és Jake Lockley, a taxisofőr, aki mindig nyitott szemmel és füllel figyel az utcákon. Később pedig bekerül a képbe Mr. Knight, a kifinomultabb verziója a sokkal erőszakosabb Holdlovagnak.

[h]Őrület[/h]

A kezdetben valamennyire ártatlan megközelítése ezeknek a perszónáknak az évek során átcsaptak az egyik legmarkánsabb pontjává a sorozatnak. Marc meghasonulva lebeg az általa megteremtett és a tényleges valóság között, gyakran nem tudván, hogy melyik az igazi. A később szóbakerülő 2006-os folyam során például rendszerint előkerül a téma, ami nem csak a főszereplőt, de az olvasókat is bőven kétségek között hagyja.

Egészen napjainkig folyamatosan, kisebb-nagyobb kihagyásokat leszámítva jelen van Moon Knight a Marveles palettán, ezért egyesével nem is térnék ki minden szereplésére, legtöbbről csupán említés szintjén emlékeznék meg.

Ilyen például az eredettörténetét is bemutatott 1980 és 84 között futó sorozatot követő rövidebb etap, a Moon Knight: Fist of Khonshu, ami 1985-ben jelent meg és csak hat részt élt meg. Utána a West Coast Avengers 21-ben tűnik fel, és a 25. füzetben csatlakozik is a nyugati parti Bosszúállok csapatához, ahol egészen a 41. számig húzza.

[h]Rossz hold kelt föl[/h]

Majd jött a 90-es évek, amik a Holdlovag útkereséséről szólt. Többen is megpróbáltak hozzányúlni a karakterhez, de nem igazán találták meg a hangját. 1989 és 94 között 60 szám jelent meg a Marc Spector: Moon Knight sorozatban, majd 98-ban a Moon Knight: Resurrection War négyrészes minisorozat zárta az ezredforduló előtti Holdlovag igencsak felemás karrierjét.

Az első igazi áttörés a karakter számára 2006-ban jött el. A 2009-ig futó, 30 részt megélt Moon Knight sorozat történetét Charlie Huston írta, a rajzokért pedig a legendás David Finch felelt. A képregény noir atmoszférája részről részre egyre sötétebb és erőszakosabb lett. Végig belengte egyfajta baljós légkör, és erősen épített Marc nagyon is komoly mentális problémáira.

Ha nem lett volna elég, hogy a narratíva elég kaotikus és az egész cselekmény lényegében egy totálisan őrült fickó szemszögéből van bemutatva, ehhez hozzájöttek Finch pályájának korántsem legjobb rajzai. A férfi és női karakterek egyaránt nagyon hasonlítanak egymásra, emiatt kifjezetten nehéz megkülönböztetni őket és pontosan követni a történéseket.

Aki viszont még csak ismerkedik a karakterrel, annak nem ajánlom, hogy feltétlenül időrendben haladjon és ezt a történetet göngyölítse fel az elsők között. A különböző felvett perszónákra való reflektálás és a disszociatív személyiségzavar nagyon erősen be tud tenni az amúgy sem könnyen követhető sztori megértésének, és nem utolsó sorban az explicit és morbid rajzok sem fogják mindenkinek elnyerni a tetszését.

[h]Reneszánsz[/h]

A 2010-es években szintén mindenfélével megpróbálkoztak az alkotók, és kábé folyamatosan érkeztek az újabbnál újabb, rövid lefutású sorozatok. Ilyen volt a 2009 és 2010 között megjelent Vengeance Of The Moon Knight, vagy a tizenkét számos alcím nélküli Moon Knight.

2014-ben a legendás képregény alkotó Warren Ellis is közreműködött egy frissnek ható sorozatban. A szimplán csak Vol 7-ként referálható tizenhét füzetes sztori egy újfajta külsővel rendelkező Holdlovagot prezentál, ami remekül passzol a lazább hangvételhez de a még mindig sötét, noir hangulathoz.

Ugyan a Mr. Knight névre hallgató újabb alteregó már a két évvel korábbi Secret Avengers lapjain feltűnt, de teljes értékű interpretációja Ellis írói és Declan Shalvey rajzolói munkájának számlájára írható.

A 2016-os Vol 8 szintén elég nagy nevet kapott írói fronton. A sokat látott Jeff Lemire a feltörekvő Greg Smallwood remek rajzaival pumpált ismét friss vért a karakterbe. Az első 5 issue színvilága és grafikai megoldásai sokkal inkább egy páratlan indie-képregényt juttatta eszembe, mintsem a jobbára kommersz Marvelt.

A történet is kellően csavaros és érdekfeszítő, és mindennél erősebben rájátszik Spector személyiségzavarára. Az általam olvasott folyamok közül egyértelműen ez volt az egyik legjobb.

[h]Újhold[/h]

Holdlovag aztán az 2018-tól futó Avengers 31. és 38. száma között is tiszteletét tette egy epikus cselekményszálban. Jason Aaron és Javier Garron alkotásában Holdlovag önzetlen, azonban erkölcsileg erősen megkérdőjelezhető áldozatot hoz, hogy felvegye a harcot az ármánykodó Mephistoval.

Miután ideiglenesen sikerült megszabadulni a pokol urától, Khonshunak más tervei vannak a világgal. Miután már túl késő, Spector rájön, hogy amit tett a győzelem érdekében jó eséllyel értelmetlen vol. Eztán a megmaradt Bosszúállókkal karöltve próbálja az új disztopikus, múmiákkal teli egyiptomi birodalmat felszámolni.

A 2021-es Vol 9 az előzőekhez képest már egy jóval egyszerűbben befogadható, populárisabb sorozat lett. Mr. Knight megnyitotta a Midnight Mission intézményét, ahol kvázi fogadóórát tart a bajbajutottak számára, akik elpanaszolhatják milyen szörnyűségek nem hagyják békén civil életüket. Moon Knightként pedig fel is lép az éjjeli veszélyek ellen, hogy békében tudhassa az általa csak éjszaka utazóinak nevezett lakosságot. Mindeközben új ellenség is felüti a fejét, akivel elkerülhetetlen lesz az összetűzés.

A március 30-án érkező sorozat után nem lennék meglepődve, ha a karakter újra reneszánszát élné. 2022 áprilisában már kapásból jönni fog egy antológiasorozat Moon Knight: Black, White, and Blood címmel, de akkor sem húznám fel a szemöldököm, ha – a sorozat sikerességétől függően – nagyobb szerepet kapna a következő filmek valamelyikében.

[h]The Killing Moon[/h]

A nem túl rövid, de átfogó törióra után zanzásítva, de beszéljünk egy kicsit magáról a karakterről. Az már biztos, hogy az évtizedek alatt egy csomószor gondolták újra, vagy toldottak hozzá Moon Knighthoz, de bizonyos alapokon nem változtattak. Khonshu ökleként Holdlovag mindig éjszaka tevékenykedik, és hiába csatlakozott rövid időre a Bosszúállokhoz is, kifejezetten magányos farkas. Éppen emiatt válhattak alteregói rögeszmévé, később pedig személyiségzavarrá. Szerelmével, Marlene-nel mindig egyfajta se veled, sem nélküled kapcsolatban vannak, amire az adott képregényfolyam vagy jobban ráépít, vagy mellékvágányra tesz.

A mindig fehérben, vagy ezüstben – kinek hogy tetszik – grasszáló Holdlovag pontosan azért visel ilyen rikító színt éjszaka, mert szereti, ha ellenfelei látják, amikor közeledik. Ez akár érthető egy fricskaként a vele mindig párhuzamba állított Batmannel szemben is, de ez a beszólása szinte már mottójává vált, simán lehet, hogy a filmsorozatban is elsütik majd.

Spectornak, vagy mindinkább Holdlovagnak hiába van szögenyenesen a morális iránytűje, ezt a Punisherhez hasonlóan ő is elég szabadosan értelmezi. Szeret példát statuálni ellenségeivel, és nem átall a könnyű testisértésen túl is megsebesíteni vagy éppen megölni áldozatait. Módszereit persze mindenki elítéli a jófiúk közül, de valahogy emiatt nem túl sokszor került konfliktusba.

Aztán ahogy telt az idő, rájött, hogy a gyilkosság nem feltétlenül megoldás, ezért rendszerint megpróbálja nem végzetes módon belátásra bírni a gaztevőket.

Moon Knight karaktere valószínűleg sosem lesz már a toplistás arcok között, legalábbis amíg az alkotók megkapják a szabad kezet, hogy olyan remek füzeteket kreáljanak, mint például a 2014-es vagy a 2016-os folyamok. A karakter nagyon nehezen befogadható, és rengeteg pszichológiai probléma lengi körül, melyek egyáltalán nem a felszín alatt, szimbolikák sokadalmán keresztül értendő. Hanem igenis, szemtől pofába nézhetjük végig, ahogy Marc agonizál a valóság és elmebaj között. Aki viszont nem ódzkodik a noirtól, a pszichológiai mélyrepülésektől és a megkérdőjelezhető hősöktől, tegyen egy próbát a korábban felsorolt sorozatokkal, szerintem nem fog csalódni.

A Moon Knight karakterbemutató videós formában is elkészült. Ha szeretnétek még akár erről, vagy más szereplőről is videós formában többet megtudni, írjátok meg melyik karakterre lennétek kíváncsiak, illetve nyomjatok egy lájkot a videóra, és iratkozzatok fel YouTube-csatornánkra!

[h]Csatlakozz a GeekVilág közösséghez![/h]