Kiemelt cikkekKönyvOlvasónapló

Kiemelt cikkekKönyvOlvasónapló

Kiemelt cikkekKönyvOlvasónapló

Valós Halál (Altered Carbon) ajánló

Szerző

Közzétéve

2018. júl. 1.

Kommentek

0

A “megint nem úgy történtek a dolgok, ahogy szerettem volna” eset mintapéldája jelen cikkem. Remekül elhatároztam, hogy először a Netflix saját gyártású sorozatáról, az Altered Carbonról írok, majd górcső alá veszem az alapjául szolgáló regényt. Azonban a sorozat kicsit összezavart, és rájöttem, hogy könnyebb lesz majd hivatkozni erre a cikkre, és persze magára a könyvre. Így tehát egy Olvasónapló cikkel jelentkezek, melynek Richard K. Morgan Valós Halál című cyberpunk írása lesz a témája.


Az alábbi cikk SPOILEREKET tartalmaz! 

[h]Kovacs és Újpest[/h]

Richard K. Morgan népszerű cyberpunk regénye roppant érdekes felütéssel indít. Legalábbis nekünk, magyaroknak tuti. A Valós halál főszereplője ugyanis egy japán és magyar kultúra által ihletett bolygóról származik. Takeshi Kovacs a Harlan világa nevű planéta Újpest nevű városában született. Na, de nem ezért a legérdekesebb a regény. Számos remek ötletet vetett papírra az író, melyeket legnagyobb meglepetésemre igen részletesen és igényesen dolgozott ki.

Kezdjük is az elején. Az emberek tudata (vagy lelke, ha úgy tetszik; szintén érdekes kérdés) lementhető egy külső adathordozóba, így ha a fizikai testük el is pusztul, a tudattok segítségével “átköltözhetnek” egy másik porhüvelybe. És máris megállhatunk egy pillanatra, hogy ezt feldolgozzuk. Mi a tudat? Mi tesz minket emberré? A testünk számít, vagy amit léleknek/tudatnak nevezünk? Ha másik testtel térnénk vissza, de belül ugyanazok maradnánk, attól még mi MI maradnánk? Hol a határ, hogy még embernek nevezzük magunkat? És ez már saját kérdésem: ha csak ezek után is emberek maradunk, akkor egy mesterséges intelligencia, vagy android mitől kevésbé ember, mint mi?

valós halál

A Valós halálban ezekhez a kérdésekhez még hozzájön a vallás is, miszerint mindenki csak egyszer él, s mikor meghal, akkor számot vetve életéről a túlvilágon úgy jut valaki mennybe, vagy pokolba. Ha visszatér, azzal Isten mivoltát kérdőjelezik meg. És ha a tudatunk nem hal meg, örökké élünk, mi magunk is istenekké válunk?

Oké, lehet egyből a mélyvízbe dobtalak, kedves Olvasó, de menjünk is tovább a történettel. Kovacs már a regény elején meghal. Így kerül át tűnyalábolással a Földre, ahol egy dúsgazdag matu (mérhetetlen befolyású ember, aki többszáz éve él, és gyakorlatilag bármit megtehet, amihez kedve szottyan), Laurens Bancroft bérli fel egy bűntény megoldására. Nagylelkű ajánlatot tesz Kovacsnak, de nem kis feladat hárul főszereplőnk nyakába. Ugyanis Bancroft saját halálának kell utána járnia. Mivel a tudattok adatai bizonyos időközönként mentődnek háttértárolókra, így a matunak nincsenek emlékei arról hogyan halt meg. Önkezűség, vagy gyilkosság? Takeshi nagy nehezen, de vállalja a feladatot. Közben igyekszik magáévá tenni a földiek szokásait, kultúráját.

cyberpunk

Ez csak dióhéjban a történet fő váza, de a nagyszerű sci-fi alapokon ijesztően remekül kitalált társadalomkritika szorítja össze minden jóravaló SF-rajongó szívét. A fordulatos krimi-thriller nem veszi hülyére az olvasót és nem egy üres ponyvát kínál, hanem igényes, ütős és adrenalindús olvasmánnyal szórakoztat. Ami viszont szerintem még fontosabb, hogy a kazuár, vagy laikus olvasó is egészen nyugodtan kézbe veheti a Valós halált. A könyv vége felé azért lesznek elsőre nehezen megérthető fordulatok, de aki figyelmesen olvasta a regény első kétharmadát, akkor biztosan nem lesz gond a lezárással sem.

Takeshi Kovacs története három részben teljesedik ki, de magyarul csak a Valós halál jelent meg eddig. A könyvet megjelentető Agave kiadó azonban a nagy érdeklődésre való tekintettel még idén kiadja a második részt, ami a Törött angyalok címet viseli. A megjelenésre augusztusban érdemes számítani. A Valós halálból kiváló Netflixes sorozat is készült, melynek második évadát valamikor jövő februárban teszik képernyőre. A sorozattal egy külön bejegyzésben fogok foglalkozni.

Összességében a Valós halál egy roppant hangulatos, vérbeli cyberpunk regény minden kötelező formalitással. Van benne elegendő erőszak, káromkodás, explicit jelenet, szex és megfelelő noir atmoszféra. A cselekmény és történet egyaránt jól ki van találva, mely olvasmányos formában van tálalva. Minden sci-fi rajongónak kötelező darab, de aki nem igazán rajong a műfajért, annak is érdemes egy próbát tennie vele.

[h]Csatlakozz a Geek Világ közösséghez![/h]

[h]Támogatom az oldalt[/h]

donate geek világ