KépregényKiemelt cikkekOlvasónapló

KépregényKiemelt cikkekOlvasónapló

KépregényKiemelt cikkekOlvasónapló

Vasember: Az Öt Rémálom ajánló

Szerző

Közzétéve

2020. jún. 10.

Kommentek

0

Lehet említeni sem érdemes, de egészen biztosan nem lesz ajánló minden Nagy Marvel-Képregénygyűjtemény kötetből. Az elképzelhető, hogy többel fogok foglalkozni a blogon, de az összes nem fog szerephez jutni a Geek Világon.

Korábban Vasember távolról sem volt a kedvenc szuperhősöm. Sőt, ha már itt tartunk, a Marvel világa sem állt közel a szívemhez egészen sokáig. Gyerekként jobban szerettem a Batman és Igazság Ligája rajzfilmsorozatokat. Később játékok terén is a Batman Arkham-sorozatért rajongtam, és aktív képregény fogyasztásomat is a DC-nek köszönhetem. Így gyorsan kialakult a rajongás, és kicsit mindig mostohán tekintettem a Marvelra.

Aztán valószínűleg felnőttem. És rájöttem, hogy egyik sem jobb, vagy rosszabb a másiknál. Mindkettőnek vannak kiemelkedő, és ultra gáz próbálkozásai, és mégis mi a francért nem élvezhetném mindkét képregény-mágnás termékeit?

Így jutottam el a Marvel képregényes világáig, amivel még mindig hatalmas lemaradásban vagyok, de igyekszem folyamatosan pótolni; ha mást nem, a legismertebb történeteket.

[h]Én vagyok Vasember[/h]

A Nagy Marvel-képregénygyűjteményt itthon a Hachette kiadó forgalmazza. Ez egy kéthetente megjelenő, keményfedeles kötetekből álló sorozat, ami megpróbálja összefoglalni a Marvel történelmét. Ennél fogva elolvashatjuk a legjobb, és legismertebb sztorikat. Természetesen akadnak gyengébb darabok is, ám ezek szerencsére nincsenek túlnyomó többségben.

A Vasember – Az Öt Rémálom a sorozat tizenötödik kiadványa, és az eddig olvasottak közül az egyik legjobb. Már, ami engem illet. Ez a történet a Legyőzhetetlen Vasember szériához tartozik, és a 2008-as blockbuster mozi után készült el. Itt már érezhető, hogy volt némi átemelés a Robert Downey Jr. által megformált Tony Stark karakteréből. És magából az “újfajta” vasemberes hangulatból is sok ihletett merítettek a szerzők.

Amivel egyébként nincs is baj, hiszen sokunk már ezzel a fajta Starkkal azonosítja Vasembert.

Az Öt Rémálomban Tony Stark nem csak Vasemberként tevékenykedik. Már a SHIELD igazgatója is egyben, így valamilyen szinten kötik politikai szempontok is. Azonban igyekszik nem összemosni a SHIELD-es munkakörét a Stark Industries-zal, hiszen pont ez az egyik félelme: ha elérhető lesz technológiája mások számára, simán lemásolhatják, kidobhatják a fekete piacra, és iszonyatos pusztításokat vihetnek véghez vele, ha rossz kezekbe kerül.

És úgy néz ki, hogy rémálmai lassacskán valósággá válnak. Megjelenik a színen egy gonosz elme, aki a Stark-technológiát kezdi használni terrorista akciókhoz.

[h]Izgalmas kémthriller[/h]

A Vasember Öt Rémálom története és cselekménye magával ragadó. A thriller elemek remekül vegyülnek az akcióval, némi drámával, és Tony Stark lazaságával. Köszönhető mindez Matt Fraction írói munkásságának. Rajzok terén pont Stark karaktere nem tetszett annyira, viszont mindenki mást remekül eltalált a spanyol származású Salvador Larroca. A színezésért Frank D’armata és Stephane Peru tehetők felelőssé, és azt kell mondanom, hogy lenyűgöző munkát végeztek. Minden oldal igazi művészet, már önmagában a rajzokért és megéri átlapozni a kötetet.

Összességében tehát a Vasember Öt Rémálom technikai oldalról káprázatos, és mesterien profi. Mind a rajzok, a színezés és olvasmányosság – a remek dialógusoknak köszönhetően – egyaránt hozzájárultak ahhoz, hogy ez legyen eddig az egyik kedvencem. Nem beszélve arról, hogy a szuperhős kosztüm alatt is ember van, akit széttép a személyes érdekeltség és a politika kettőssége. Aki problémákkal küzd, és mégis megpróbál másoknak segíteni. Az Öt Rémálom sztorija nagyon erős, az olvasó mégis csak úgy hömpölyög egyik részről a másikra. Ám ez nem csak Tony Starkról szól, sokkal inkább a rajta kívül állókról, barátairól, munkatársairól és a civilekről.

Cím: Vasember – Az Öt Rémálom
Szerző: Matt Fraction, Salvador Larroca, Frank D’armata, Stephane Peru
Kiadó: Hachette Kiadó
Kiadás éve: 2018
Műfaj: Dráma, Thriller, Akció

Kövesd a kiemelten képregényekkel foglalkozó Instagram oldalunkat is: ComicGeek Instagram

[h]Csatlakozz a Geek Világ közösséghez![/h]

[h]Támogatlak![/h]

donate geek világ