BlogKiemelt cikkek

BlogKiemelt cikkek

BlogKiemelt cikkek

Viszlát, 2021! – GeekVilág Évösszegző

Szerző

Közzétéve

2021. dec. 30.

Kommentek

0

Áh, 2021. Még egy év elszelelt. Lassan két éve vagyunk a “legfeljebb három hetet kell otthon kibírni” szituációban. A vírushelyzet már valahol a megatron-törzsnél tart, nyakunkon van 2022, én meg még a tavalyi évet sem tudtam feldolgozni. Pedig idén egy pillanatra fellélegezhettünk a COVID okozta letargiából, és történt néhány egész szuper dolog videojátékos, filmes, vagy éppen képregényes fronton.

Azonban ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a chip-hiány még mindig egy dolog, de legalább már mellé társult a globális cellulóz-hiány is, tehát nem csak az elektronikai eszközök ára lőtt ki az űrbe (már ha lehet egyáltalán kapni őket), de hamarosan a könyvek, képregények, sőt még a budipapír is drágulni fog.

[h]Pisztácia? Pisztácia kifogyott.[/h]

De ne csüggedjetek, megjelentek az NFT-k! Tudjátok, a “blockchain technológiára épülő Non Fungible Token“, amiről egész évben mindenki beszélt, miközben az ég világon senki sem érti mi ez, vagy mit kell vele csinálni. A Nagy Újító Forradalmár Videojáték Stúdiók is akartak egy szeletet a tortából, és például a Ubisoft egész vállszélességgel kiállt a remek technológia mellett úgy, hogy a jelenleg legnagyobb kudarc címűkbe tessék-lássék módon tettek az NFT-t, amivel várhatóan és reményeim szerint senki sem fog foglalkozni. Rajtuk kívül mások is megpróbálkoztak (többek között a S.T.A.L.K.E.R. 2 fejlesztői) az NFT-k játékba implementálásával, de egyelőre győzött a népharag.

2021 egy olyan év volt, ahol a Playstation 5 lett a legtöbbet eladott konzol úgy, hogy nem is lehet kapni.

Megjelent egy olyan Nintendo Switch modell, amelynek értelméről hosszasan lehetne vitázni, de nos… igazából az is hiánycikk, szóval kár a gőzért.

A AAA-ipar sorra csinál komplett idiótát magából, és nézi még mindig zöld szemesostorosnak a vásárlókat. Idén is láthattunk egy halom megfáradt, unalomig ismételt klisécímet, miközben az indie stúdiók megpróbáltak egy kis színt vinni a megfakult felhozatalba. Persze azért 2021-ben is akadt néhány kellemes meglepetés a nagy kiadók jóvoltából is, de ne menjünk el az év nagy részét kitöltő polarizált lincshangulat mellett sem.

Why Bored Ape Avatars Are Taking Over Twitter | The New Yorker
az NFT legnagyobb ellensége: jobb klikk, kép mentése

[h]Aranyember[/h]

Kicsit sem meglepő módon kiderült, hogy Bobby Kotick, az Activision-Blizzard stúdió atyaistene a világ legnagyobb seggfeje, és mindent megtesz azért, hogy ne maradjon ember, aki képes lenne szimpatizálni vele. A Blizzard körül számos botrány ütötte fel a fejét, Kalifornia állam pedig be is perelte a céget a kimondottan embertelen bánásmódja, a toxikus légkör és a millió megaláztatás miatt, amelyet a munkavállalóknak el kellett viselniük az évek során.

Az ActiBlizz-gate kapcsán számos elnyomott ellentét élesedett ki az ősrajongók és a józan ész között. Az egyik oldal szerint tök jó ötlet pénzünkkel támogatni a kiadót, és továbbra is úgy vásárolni az általuk kiadott termékeket, mintha muszáj lenne. Míg a másik oldal bojkottra sarkall, vagy legalábbis arra bíztatja a nagy befolyású influenszereket és médiumokat, hogy ne csináljanak úgy, mintha minden rendben lenne a céggel.

Azt azért semmiképpen ne vegyük el ettől az Aranyembertől, hogy önként felajánlotta, hogy 875.000 dolláros CEO fizetését csökkentsék a minimálbérre. Remélem tud még mit a tejbe aprítani, és nem fogyott el a nyáron felvett 155 millió dolláros bónusza.

1,600 Activision Blizzard employees sign petition demanding Bobby Kotick's  removal | PC Gamer
Egy boldog Bobby

[h]Mozizzunk már együtt[/h]

Filmes világban sem unatkoztunk. Végre kinyitottak a mozik, nem csak streaming szolgáltatók kínálatát lehetett egykedvűen binge-elni. Sikerült nekem is jó néhányszor ellátogatni filmszínházba és megnézni egy-két jobban várt alkotást, de legtöbbször visszasírtam az otthon nyugalmát.

Az MCU továbbra is úgy pörög, mint egy bekokainozott Speedy Gonzales, és ontja magából a következő fázis felvezető filmjeit, sorozatait. Az év végére berobbant a Tom Holland-féle Pókember-trilógia záróepizódja, ami focimeccseket idéző hangulatot kölcsönzött a vetítőtermekbe. Remélem az Spidey-ultrák aztán nem bontottak szét egy várost sem, de ezen a ponton nem lennék meglepve, ha mégis.

A DC filmes univerzumának is sikerült végre kiizzadnia magából egy remek filmet a Suicide Squad reboot/remake/folytatás/akármi képében, de a Justice League Snyder Cutnak is sikerült többé-kevésbé hoznia a szintet és megnyugtatni a rajongókat. Vagy inkább jobban feltüzelni őket.

Újra (vagy még mindig) hasít a retro-őrület, hiszen Michael Myers is szétcsapott az emberek között az új Halloweenben, a Dűne is megkapta méltó feldolgozását, és a Mátrixnak is befutott a negyedik része. Egy korszak pedig lezárult a 007-es ügynök és Daniel Craig életében a James Bond: Nincs idő meghalni című filmmel.

A Fumax kiadónak hála sikerült az év utolsó negyedében több energiát fordítani a képregényajánlókra is. Ez utóbbi annyira megtetszett, hogy a nagyobb megjelenésekről egészen biztosan lesznek cikkek, illetve – az új formátumunknak hála – videós átdolgozások.

Video of Trashed Movie Theater Goes Viral With 6.7M Views: 'Why Are Humans  Like This?'

[h]Búcsú 2021-től[/h]

A karácsony utáni kajakóma miatt könnyen lehet, hogy kihagytunk dolgokat, melyeket még meg lehetett volna említeni, de úgy gondolom egy bejegyzésbe egyébként is majdnem képtelenség mindenről eleget írni. Ám a cikkben említett alkotásokról, jelenségekről többnyire értekeztünk egy-egy írás, Easy Mode, vagy nagy podcast adás formájában. Termékeny és hasznos évet zártunk, sok mindennel foglalkoztunk, igazítottunk az Easy Mode formátumán, és belevágtunk új koncepciókba is.

A közösségi média algoritmusai még mindig nem a mi oldalunkon állnak, de Discordon például nagyon kellemes hangulat alakult ki. Arra buzdítalak titeket, hogy csatlakozzatok a szerverre, és beszéljük ki együtt a kurrens geek híreket, vagy dumáljunk az aktuális filmekről, játékokról, zenéről, vagy csak röhögjünk a töménytelen mennyiségű mémen. Ha már közösségi oldal, Tanár úr rekordszinten tudott összekapni netcelebekkel Twitteren, ami megannyi feledhetetlen pillanatot okozott.

Végül, de nem utolsó sorban 2021-ben elindítottuk Patreon oldalunkat is. Minden eddigi és ezutáni támogatónknak is roppant hálásak vagyunk, hogy hozzájárulnak az oldal fejlesztéséhez!

Ezúton szeretném az egész GeekVilág szerkesztősége nevében megköszönni minden Olvasónak, Hallgatónak és Nézőnek, hogy 2021-ben is velünk tartottatok. Hálásak vagyunk minden visszajelzésért, támogatásért, kritikákért és a jó szavakért. Tartsatok velünk 2022-ben is, ami várhatóan még izgalmasabb lesz!

Tekintsétek meg évösszegzőnket videós formában is!

[h]Csatlakozz a GeekVilág közösséghez![/h]