KépregényOlvasónapló

KépregényOlvasónapló

KépregényOlvasónapló

A Galaxis Őrzői: A Teljes Gyűjtemény ajánló

A Galaxis Őrzői: A Teljes Gyűjtemény fantasztikus gyűjtemény, magával ragadó, epikus sztorival, sziporkázó humorral és bitang menő akciókkal.

Szerző

Közzétéve

2023. máj. 31.

Kommentek

0

A mozikban hatalmas sikert aratott a Galaxis Őrzői trilógiazáró felvonása. Űrlord és csapata még egyszer, utoljára visszatért a vászonra (legalábbis ebben a formában), hogy megállítsák az Evolúció Mestere nevű eszelős főgonoszt. És ugyan a filmek egész sok mindent felhasználtak a képregényekből, az MCU hódításáig másodvonalasnak is csak erős túlzással tekinthettük e diszfunkcionális szuperhőscsapat füzeteit.

A mozis debütálást követően egy csapásra népszerű lett a Galaxis Őrzői. És ha nem is példátlan módon, de a filmek sikerére reagált a képregényes vonal. Utóbbira pedig a videojátékipar, hiszen 2021-ben egy akciójáték is megjelent a címszereplőkkel. Ehhez is szkeptikusan állt a közönség (köztük mi is), de kellemeset csalódtunk, és a maga nemében egy nagyszerű alkotás lett.

A semmiből az élvonalba

Tehát az utóbbi években sorra jelentek meg a jobb és kevésbé jól sikerült füzetek, de szépen lassan megtalálták az Őrzők a saját hangjukat és néhány felejthetetlen kalandot is maguk mögött tudhatnak.

Amihez nagyban hozzájárult Donny Cates írói munkássága, aki a modern Marvel egyik legjobban csengő nevévé vált. A hazai piacon is megjelent Thanos Győz, vagy a Kozmikus Szellemlovas garantálták az emlékezetes pillanatokat. Színes, pörgős, humoros és lendületes képregények ezek, melyeket Cates megfejelte kompetens és érdekes történettel.

A Galaxis Őrzői: A teljes gyűjtemény is ezen a vonalon halad, és ugyan legtöbbször bizonsági játékot űz, akadnak elvontabb, kissé nehezebben értelmezhető fejezetek is. A sztori Thanos halálával indul, de az Őrült Titánnál még akkor sem lehetünk biztosak, hogy tényleg meghalt, ha a feje történetesen nem tartózkodik a nyakán. És valóban, post mortem bejelenti az öreg lila, hogy a tudatát átköltöztette valakibe, és hamarosan vissza fog térni.

Nem kell több a “temetésen” megjelent galaktikus söpredéknek és a törvényt csak hírből ismerő arcoknak, hogy a paranoia úrrá legyen rajtuk. Mivel mindenki Thanos lányára, Gamorára tippel, hogy ő lesz az apja “gazdateste”, el is indulnak az újonnan verbuvált Sötét Galaxis Őrzői a hajtóvadászatra. Miután Űrlordék fülébe is eljutnak a hírek, figyelmeztetni akarják a galaxis leghalálosabb nőjét, hogy épp rá vadásznak. Mivel a csapat és Gamora fasírtban van egymással, a helyzet kissé bonyolulttá válik, de még így is a segítségére sietnek.

Ezen a ponton a cselekmény egyre fordulatosabb, és oldalról oldalra jobban elszabadul a káosz, így a spoilerek elkerülése végett mélyebbre nem merészkedek a történet veszélyes vizein.

Kezdőknek csak óvatosan

A Galaxis Őrzői: A teljes gyűjtemény folyamatosan ontja magából a történetbeli visszautalgatásokat, melyek kicsit nehezítették az olvasási élményt. Aki csak magyarul találkozik a képregényekkel, sokat pisloghat értetlenül. A történet bőven visszatér múltbeli eseményekhez, és vetíti ki azokat a jelen körülményeire. Olyan képregényekhez kötődik, melyek hazánkban (még) nem jelentek meg. És mivel a kvázi előzményként szolgáló Infinity Wars nekem is kimaradt, így akadt néhány kikacsintás, amit egész egyszerűen nem értettem.

Illetve itt már egy kiforrt, és jócskán szétesőben lévő Galaxis Őrzői csapatot láthatunk. A brigádot nem menet közben ismerjük meg, hanem már egy “kész” formátumot kell követnünk. Így kezdő, vagy a Galaxis Őrzőit csak a filmekből ismerő olvasó nehézkesen tudja felkapni a fonalat. Nekik nem biztos, hogy nyugodt szívvel tudnám ajánlani a képregényt.

A történet nem mellesleg rengeteg szereplőt mozgat, és ugyan legtöbbjük abszolút mellékes, így sem árt tudni a Marvel ki-kicsodát, hogy egyáltalán képbe kerüljünk.

Verdikt

Aki ennek ellenére is úgy érzi, hogy márpedig a polcán szeretné tudni az egyébként igen vaskos kötetet, azt isten ments, hogy lebeszéljem róla. Cates és a kiváló rajzolók gondoskodtak róla, hogy még így is a modern Marvel egyik legjobb alkotását tegyék le az asztalra. Ez egy fantasztikus gyűjtemény, magával ragadó és epikus sztorival, rengeteg ökörséggel, sziporkázó humorral és bitang menő akciókkal.

A fő sztorit meg-megszakítja néhány furcsának tűnő intermezzo, melyek kissé elvontak, vagy nehezen értelmezhetők. A cselekményhez csak nagyon lazán kapcsolódó rövidebb történetek önmagukban is érdekesek, de a nagy egészhez nem sokat tesznek hozzá. Ezek jellemzően valamiféle szimbolikus jelentéssel bírnak. Egy kicsit jobban megismerhetjük egy-egy szereplő bensőjét, lelki világát, de néha egy kicsit túl művinek hatottak.

A nyomtatás és fordítás ismét a már megszokott Fumax-féle magas színvonalat hozza. Rajongóknak és gyűjtőknek kihagyhatatlan darab.

Ha felkeltettük kíváncsiságod, vásárold meg a képregényt webshopunkból: A GALAXIS ŐRZŐI – A TELJES GYŰJTEMÉNY