HorrorGeekKönyvOlvasónapló

HorrorGeekKönyvOlvasónapló

HorrorGeekKönyvOlvasónapló

Ébredés ajánló: a kozmikus és a furcsa

A The Black Aether és az Agave kiadó kooprodukciója az Ébredés című novelláskötet, ami megmutatja mit tudnak a hazai kozmikus horror és weird alkotók.

Szerző

Közzétéve

2023. dec. 8.

Kommentek

0

Ah, de szeretek reggeli egzisztencialista gondolatokra ébredni. Pláne, ha előtte éjszaka lefekvés előtt lovecraftiánus és egyéb horrornovellákat olvastam. Mostanában egyébként is jellemző, hogy elalvás előtt horrort olvasok, a történetek egy része pedig rendszeresen bekúszik az álmaimba is. Az Ébredés című novelláskötet több alkotása is visszatérő szereplője volt nyugtalan álmaimnak, melyek után tényleg felszabadító érzés volt felébredni.

TBA x Agave

A The Black Aether munkássága példaértékű hazánkban. A zine olyan szubkultúrát képvisel, melynek rajongói igen szűk rétegben vannak jelen hazánkban. Mégis kitartóan igyekeznek lefedni a weird, kozmikus horror és a lovecrafti örökség iránti érdeklődést. Nem beszélve arról, hogy a hazai, amatőr írói rétegnek is platformot biztosítanak például novellapályázataik segítségével.

Az Ébredés című antológiakötet különlegessége pedig abban rejlik, hogy a The Black Aether ezúttal az Agave kiadóval működött együtt, és utóbbi gondozásában jelent meg. Remélhetőleg ezzel egy nagyobb közönséghez is eljuthat ez az alműfaj, és hátha így nagyobb népszerűségre tesz szert. Vagy legalábbis többen megismerik, és kedvet kapnak hasonló alkotások fogyasztásához.

Kozmikus és a furcsa

A novelláskötet 14 alkotást tartalmaz, melyek mindegyike a weird és horror vonalon mozog, mégis remekül elkülöníthetők egymástól. A szerzők mindegyike sajátos stílussal és egyedi ízzel ruházta fel az írásokat. És noha nagy a szórás a témákban, a mondanivalóban, még az írásmódban is, az olvasó biztosan ki tudja szemezgetni magának azokat, amik valamit megpiszkálnak a szürkeállományában.

Mivel elvont, sokszor határokat feszegető, alapjában véve rémtörténetekről van szó, nem érdemes feel good sztorikat várni. És arra is érdemes felkészülni, hogy egy-egy novella meg fogja terhelni az olvasó lelkét. Talán ezek után fölösleges megjegyeznem, hogy aki viszolyog a horrortól, annak érdemes messzire kerülnie.

Viszont az biztos, hogy a műfaj rajongói számára megkerülhetetlen kötetről van szó. Egyrészt azért, mert kizárólag hazai írókat vonultat fel, akik magas színvonalat képviselnek. Másrészt ez egy olyan válogatás, ami remekül bemutatja mennyire eltérő és egyedi megközelítésből lehet eljátszani a felfoghatatlan koncepciójával.

Verdikt

A nagyrészt amatőr szerzők munkáit felvonultató Ébredés remélhetőleg valóban közelebb hozza a közönséget ehhez a niche műfajhoz, és annyi biztos, hogy ez nem a TBA-n, vagy az Agavén fog múlni. Pláne, hogy utóbbi idén is egy csomó izgalmas, műfaji határokat feszegető könyvet adott ki, melyek igazi felüdülésként mutatnak a hazai piacon.

Mivel egy novelláskötetről beszélünk, nem lehet általánosan érvényes verdiktet vonni az Ébredésről. A felhozatalban vannak erősebb és gyengébb darabok, illetve a zsáner sajátosságát figyelembe véve olyanok, amik vagy betalálnak az olvasónál, vagy nem.

Ha csak egy kicsit is nyitott vagy megismerni egy itthon alig ismert műfajt, akkor az Ébredés egy kiváló kezdet lehet számodra. A kozmikus horror nem csak csápokról szól, az ismeretlentől való félelmet pedig megannyi formában papírra lehet vetni. A kötetben szereplő novellák pedig pontosan azt mutatják meg, hogy a horror és a weird milyen nagyszerű amalgámot tud képezni.

Kellemes ébredést!