MangaOlvasónapló

MangaOlvasónapló

MangaOlvasónapló

The Girl From the Other Side ajánló

Mi történik, ha a vágyott ölelés, a másokkal való érintkezés nem a szeretet átadásának egyik formája. Hanem egy súlyos teher, egy fékezhetetlen átok, ami elszakítja egymástól az embereket és megosztottságot szül?

Szerző

Közzétéve

2023. jún. 2.

Kommentek

0

Az érintés az emberi kommunikáció legalapvetőbb formája. Ezen keresztül érezzük már csecsemőként is, hogy a körülöttünk lévő világ hogyan viszonyul hozzánk. Az érintés jelenti a biztonságot, azt, hogy óvnak, vigyáznak ránk. Illetve ez lehet két ember közt a legintimebb kapcsolat. Az összetartozás élményét kapjuk meg általa, a magányosság tökéletes ellenszerét. A tapintás élménye a kommunikáció első módja az ember és a külvilág között. Az első lépés, hogy megismerjük és megértsük a minket körbe ölelő univerzumot.

De mi történik, ha ettől megfosztanak minket? Ha a vágyott ölelés, a másokkal való érintkezés nem a szeretet átadásának egyik formája. Hanem egy súlyos teher, egy fékezhetetlen átok, ami elszakítja egymástól az embereket és megosztottságot szül? Erre keresi a választ NAGABE manga sorozata egy fiatal lány lehetetlen barátságán keresztül egy titokzatos, túlvilági lénnyel.

Üdv a másik oldalról

Ahogy az előző manga ajánlónknál, The Girl From the Other Side is egy rontás sújtotta világba kalauzolja el az olvasót. Az átok sötét, démoni szörnyeteggé változtatja az embereket, akik gyorsan elvesztik emlékeiket és emberségüket. Az érintetlenek a királyság fala mögött, vagyis „inside” kerestek menedéket. Míg a külvilágot, az az „outside-ot” a torzszülött lények és az elfajzott bestiák népesítik be. Akik az belső emberek hite szerint érintéssel terjesztik az rontást, mintegy isteni büntetéssel sújtva a népet.

A történetben egy Shiva nevű kislány és pártfogójának, Senseinek (angolul Teacher) a valószerűtlen kapcsolatát követhetjük ebben a zűrzavaros világban. Az átokra látszólag immunis, belső világból származó lány az őt elhagyó nagynénje visszatértét várja. Míg Sensei látszólag minden különösebb motiváció nélkül óvja és támogatja a lányt.

the-girl-from-the-other-side-teacher-shiva

Kettejük idilli élete viszont borulni látszik, amikor egyik éjjel egy másik kívülálló tör rájuk. Illetve a fal mögötti emberek a főpap lázálom szerű látomását követe elkezdenek a lányra vadászni. És ha ez nem volna önmagában is elég, felbukkan Shiva nagynénje.

De ki ez a lány? Mi a szerepe ebben a zűrzavarban? A túlvilági mentorát mi vonzza óhatatlanul is hozzá? És vajon egy ilyen hihetetlen barátság túlélheti-e, ha látszólag az egész világ és annak minden szabálya ellenük van?

Fehéren fekete és feketén fehér

NAGABE-t nehéz lenne azzal vádolni, hogy túlgondolja saját történetének mélységeit. A színteréül szolgáló világot bevallottan is a lehető legegyszerűbben képzelte el, könnyen érthető koncepciókkal és szavakkal. Így a történet váza könnyen bontható le az unalomig ismert kettősségre: jó, rossz; fekete, fehér; külső, belső.

the-girl-from-the-other-side-shiva-forest-soldiers

Mégis a manga egyik legszembetűnőbb aspektusa az, ahogy a történetének témáit és érzelmeit a képsorai segítségével közvetíti. A mangaka bonyolult vonalvezetéssel és harsány árnyalatokkal dolgozik, amik már-már egy képes könyvben is elférnének. És tökéletesen keltik egyszer a melankólia, máskor az eufória érzetét.

Ezt NAGABE filctollal készült rajzai remekül árnyalják. Ugyanis szokatlan technikájának hála nem igazán vannak középtónusok. A harsány fekete és a színtiszta fehér dominál, ami remekül rezonál az egyébként is hangsúlyos bipoláris világábrázolással. És kifejezetten kellemes zsilipként szolgál a világa alapvetően sötét és sejtelmes, de Shiva és a Sensei közötti pillanatoknak hála mégis világos és reményteli mivolta között.

Ugyanis a sorozat szíve és lelke kettejük köteléke. Interakcióikon keresztül láthatjuk, hogy a legvalószerűtlenebb kapcsolatok is átléphetik a vélt vagy valós határokat. Reményt és örömet szerezhetnek azoknak, akiknek erre a legnagyobb szükségük van. A történet pedig lényegében erről szól. Az emberi kapcsolatok erejéről, valamint az empátia, a megértés és az elfogadás fontosságáról, egy olyan világban, amely gyakran ellenséges és kegyetlen. Rámutatva, hogy nem minden szörny az aminek látszik és hogy a tetteink mutatják meg mik is vagyunk igazából.

Verdikt

A The Girl From the Other Side egy gyönyörűen kidolgozott manga, amely művészi képsoraival és egyszerű, de megragadó történetmesélésével ejti rabul az olvasóját. A könnyen befogadható, de gazdagon elképzelt világa és szerethető karakterei révén az identitás, az összetartozás és az emberi kapcsolatok erejének témáit boncolgatja.

the-girl-from-the-other-side-shiva

Az egyetlen lóláb talán a szövegbuborékoknál lóg ki igazán. A sorozat egésze alatt nem igazán követhetőek a párbeszédek. Panelről panelre haladva nem mindig egyértelmű, hogy ki kinek beszél, amin az sem segít, hogy a mangaka ezeket szó szerint nyúlfarkakkal jelölte.

Ettől eltekintve ez egy figyelemre méltó sorozat, amely érzelmileg rezonáló történetével és lenyűgöző stílusával érinti meg az olvasót. Piszok lassan építi mondanivalóját, de mivel a hangsúly mindvégig a két főszereplőn és kettejük viszonyán van, ez nem igazán zavaró.