HorrorGeekJáték

HorrorGeekJáték

HorrorGeekJáték

Killer Frequency kritika: Gyilkos FM

A Killer Frequency egy megkapó hangulatú játék, ami inkább járatlan ösvényt választva koncepciójában volt képes meglepni minket, semmint kivitelezésében.

Szerző

Közzétéve

2023. júl. 27.

Kommentek

0

Manapság már kevés olyan horrorfilm születik, mint a 70-es és 80-as években, amikor az amerikai tini ideál korszellem romantizálása és korral járó egzisztenciális problémák felületes vagy szatirikus bemutatása volt a középpontban. Eme történetek kulcsa mindig a szereplőinkkel szemben álló nemezis volt, aki általában egy maszkos gyilkos volt. Mostanság már inkább pár próbálkozást nem tekintve régebbi, ikonikus (Freddy Krueger, Jason Voorhees, Ghostface stb.) antagonistákkal tartják életbe a slasher műfajt, több-kevesebb sikerrel. Jelen bejegyzésünk alanya a horror hőskorba kalauzolja el a rettegésre, és megannyi rejtélyre éhes játékosokat. Lássuk mi a fene is történik Gallows Creek kisvárosában egy hosszú éjszaka alatt.

Hangpróba. Egy-kettő-három… On Air!

1978-as évet írunk. A főszereplőnk Forrest Nash, akinek karrierje megfeneklett ennek következtében Chicagoból áthelyezték egy kisvároskába, Gallows Creekbe. Ő lett a helyi rádió új hangja, de kap maga mellé egy kedves, és segítőkész társat, Peggy-t. Ők ketten fogják levezényelni a The Scream nevű show-t minden este, a lelkes hallgatók örömére. Ámbár egyik este furcsa dolog történik eme békésnek hitt vidéki városban. Egy maszkos gyilkos elkezdi látszólag összefüggéstelen módon levadászni a Gallows Creek-i lakosságot. Az ismertető jegyei közé tartozik, hogy jellegzetes fütyüléssel jelzi áldozatai számára, hogy közeledik, ezért kapta a The Whistling Man nevet.

A legenda szerint már halottnak hitt sorozatgyilkos tért vissza bosszút állni a városon. A helyi seriff halott, a telefonvonalak elnémultak, a segítség kilométerekre. Így ránk marad a feladat, hogy segítsünk az éppen bajba jutott embereknek a vonal másik végén, hogy túléljék a gyilkossal való találkozásukat. Azonban a shownak mennie kell tovább!

Ki a van a maszk mögött?

Játékmechanikai szempontból nem kell irreális elvárásokkal leülnünk a Killer Frequency elé, hiszen nagyjából ugyanazt tudja, mint egy szokványos sétaszimulátor. A feladatunk pofon egyszerű lesz ebben a körülbelül 4-5 órás történetben. A protagonistánkkal az éjszaka folyamán lényegében a 911-es segélyhívóvonal egyik ügyintézőjévé válunk. Mi fogjuk fogadni az eltérő logikai feladatokra épülő hívásokat. És mivel erre épül az egész játék, jogos elvárás volt, hogy ez a gyakorlatban is jól működjön.

A misztikummal kevert érdekes cselekmény mindig ad egy következő lökést, hogy folytassuk Gallows Creek lakosainak megmentését. És, hogy egymás után fogadjuk a hívásokat. A készítők a játékmenet során elrejtettek nagyon ötletes és jópofa easter eggeket. Például az egyik utcát Haddonfieldről nevezték el, illetve a gyilkosunk és cselekmény felépítése is hasonlít egy Sikoly/Tudom, mit tettél tavaly nyáron szerelem gyermekre. A vészhelyzetek orvosolása mellett lesz időnk kisebb dolgokkal is elütni az időnket, ugyanis lehetőségünk van egy „Killer shot” feliratú kosárpalánkba papírgalacsinokkal kosarakat dobálni. Ezenfelül mivel mégiscsak egy rádióállomáson vagyunk, így fel tudunk tenni különböző bakeliteket , hogy legyen mit hallgatni.

És a következő számot küldeném mindenkinek, aki szereti!

A Killer Frequency egyértelműen a merész, de jól kivitelezett koncepciója miatt tudja magára felhívni a figyelmet a szakmán belül. A játékban ugyanis semmi forradalmi megoldást nem látunk. De a már ismeretes játékelemeket remekül adagolják, és szépen kiegészíti a történet előrehaladását. A szinkronhangokat különösen kiemelném, de a Unity motorral megálmodott kicsit képregényszerű grafika is hozzátesz a játék atmoszférájához.

A program alacsony gépigényének hála szinte bárki elmerülhet a 70-es évek végé felé közeledő kisvárosba. A negatívumokka szerencsére csak elenyésző mennyiségben találkozhatunk. A zenei felhozatal sajnos kipukkad a játékidő alatt, egyszerűen túl kevés lemez van ahhoz, hogy változatos tudjon maradni a zenei paletta.

Verdikt

A Killer Frequency egy megkapó hangulatú játék, ami inkább járatlan ösvényt választva koncepciójában volt képes meglepni minket, semmint kivitelezésében. Ennek ellenére is egy igazán élvezetes alkotást kapunk kézhez. Egy kellemes délutáni programnak tökéletes, VR-ben meg igazán hátborzongató élmény lehet a felhasználóknak. Szerintem a 25 euro picit drága érte, de egy leárazás során érdmes lehet beruházni rá. Kedvezőbb árcédulával simán kihagyhatatlan a horror, illetve kaland/puzzle játékok kedvelőinek. Sikításra fel!

8/10

A Killer Frequency egy megkapó hangulatú játék, ami inkább járatlan ösvényt választva koncepciójában volt képes meglepni minket, semmint kivitelezésében.