Blog

Blog

Blog

Minek több Star Wars spinoff?

Szerző

Közzétéve

2018. jún. 21.

Kommentek

0

Emlékszünk mennyire döcögősen indult a Star Wars univerzum első egészestés mellékvágánya, a Rogue One (Zsivány Egyes)? Rengeteg újraforgatás és szenvedés után került a mozikba a film. Az első spin-off egyáltalán nem lett vacak, simán megállja a helyét a többi számozott epizód mellett, de már akkor sejthető volt, hogy ez egy egyszeri csoda lesz. 


[h]Ezt már nem lehet Solo-ban…[/h]

 

A szörnyű szóviccért elnézést, egyből rá is térnék a bejegyzés témájára. A Han Solo eredettörténetét bemutató mozi elég szépen eltaknyolt bevételt illetően. Mármint egy tisztességes blockbuster árát összekalapozta azért (jelenleg nagyjábol 343 millió dollárt hagytak a jegypénztáraknál a nézők. Magát a filmet 270 millió dolláros büdzséből hozták össze, plusz a marketing kiadások), de ez nem Disney és Star Wars-produkcióhoz méltó. A bevezetőben említett Rogue One a harmadik legsikeresebb Csillagok háborúja moziként vonult be a történelembe a maga 1,056 milliárd dolláros bevételével. Tehát relatíve a Solo egy ordas bukásnak néz ki.

han solo star wars

Emiatt a Disney úgy tűnik visszalép egyet, mossa kezeit, és fütyörészve továbbáll. Az izgalmasan hangzó önálló projekteket egyelőre lefújják, tehát senki se számítson mostanában Obi Wan, vagy Boba Fett eredetfilmekre. De minden Star Wars rajongó tegye a kezét a szívére, és kérdezzük meg magunktól: szükség van egyáltalán ezekre a mozikra?

Bevallom, én nem mentem el a Solo filmre. Ez az első olyan Star Wars-alkotás – legyen szó filmről, sorozatról, könyvről, játékról, bármiről -, ami végtelenül hidegen hagyott. Han Solo karaktere önmagában szerintem egyáltalán nem elég érdekes, hogy egy komplett filmet fel lehessen rá építeni. Szintén coming out, de én egy rendkívül elfogult rajongó vagyok. Nekem maradéktalanul tetszett az Ébredő erő és az Utolsó jedik is. Úgy ahogy megvagyok az előzmény trilógiával is, és tényleg sok olyan dologban is védem a franchise-t, amiben nem kellene. De ha még számomra is tök üres egy Solo történet, és képtelen bevonzani a mozikba, akkor mi van a haragosabb rajongókkal, vagy esetleg a kazuár nézőkkel?

Régen sírt a szánk, hogy lehetne több Star Wars mozi is, de most inkább azt mondom, hogy álljunk meg egy kicsit, és gondoljuk át újra. A Disney-nek nagyszerű, hogy irgalmatlan pénzeket zsebelhet be, de az is látszik, hogy nem minden esetben. Eleve kinek volt az az ötlete, hogy Han Solo-val kéne kezdeni ezt az egész eredetsztoris őrületet? Már elnézést, de kit érdekel ez a karakter úgy istenigazából? Szerintem csupán Harrison Ford tudta emlékezetessé tenni a karaktert, de még így is azt mondom, hogy nem tud lázba hozni egy önálló film. Viszont az elvárások is borzalmasan magasra emelkedtek ennek tudatában.

obi wan kenobi

És ha már itt van egy megugorhatatlan szint, akkor mi lenne Obi Wan esetében? Egy Ewan McGregor, vagy Alec Guiness által emlékezetessé vált szereplőt hogy adnának vissza úgy, hogy ne sérüljön a rajongói tábor? Mert még Boba Fett, Yoda saját filmje csak-csak elképzelhető, hogy nem lenne totál bukás. Ám, ha beindul a szekér, hol lesz a megállás? Watto? Netán Jar Jar, vagy egy külön spinoff a gyárról, ahol összekalapálták R2D2-t? Pletykaszinten felröppent az a hír is, hogy lesz külön Vader film. De emberek: Vader film már van. Hat darab is akad belőle. Meg végtelen képregény, rajzfilmsorozat, játék.

Intő jel volt a Solo bukása. Nincs szükségünk mindenféle spinoff történetre, de ha van is, akkor meg a készítők legyenek bátrak. Legyen Old Republic érában egy Star Wars mozi, amire lényegében az összes rajongó igazán vágyik. Azonban egyelőre maradjunk annál, hogy kétévente érkezik egy számozott folytatás, amit mondjuk széles körben el is fogad a közönség, és utána lehet agyalni mi legyen a következő lépés. Olyan korszakba léptünk, ahol nem lehet mindent lenyomni a nézők, vagy játékosok torkán (a lá Star Wars Battlefront 2), mert meg lesz a böjtje. A Star Wars rajongók minőségi szórakoztatást szeretnének, és ezt évente aligha lehet kivitelezni.

Búslakodni azonban ne kezdjen el senki, hiszen készül az élőszereplős Star Wars sorozat, aminek stábjában a Trónok harca készítői (David Benioff, D.B. Weiss), a Vasember első két részét rendező Jon Favreau, valamint az Utolsó Jedik direktora, Rian Johnson is szerepel.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél még többet olvasni tőlünk, akkor kedveld Facebook és Instagram oldalunkat, vagy kövess minket Twitteren, hogy ne maradj le a legfrissebb írásainkról!

Sending
User Review
0 (0 votes)