FilmKiemelt cikkekMozgókép

FilmKiemelt cikkekMozgókép

FilmKiemelt cikkekMozgókép

Mission: Impossibe – Leszámolás (első rész) kritika

Azt hihetnénk, hogy a hetedik részhez érve már a Mission Impossibe széria is megfáradt, ám erről szó sincs. A két részre bontott Leszámolás első része túlzások nélkül az utóbbi évek legjobb akciófilmje lett.  

Szerző

Közzétéve

2023. júl. 12.

Kommentek

0

Sokadik cikkemet kezdhetném azzal, hogy milyen régóta fut már az épp aktuális széria. A végére pedig kilyukadhatnék oda, hogy pont emiatt már nem működik az egykor jól bevált recept. A Mission: Impossible azonban pont azon kivételek közé tartozik, ahol ez a már sokszor szájba rágott dilemma nem állja meg a helyét. Tom Cruise vesszőfutása ugyan tartogatott a nézők számára néhány gyengébb, sőt szinte nézhetetlen részt. Azonban a sorozat köszönhetően főleg Chris Macquarrie rendező minőségi munkájának, a Mission: Impossibe – Leszámolás című alkotással képes volt megújulni és olyan javulást mutatni, ami példátlan a filmiparban.

Vissza a hidegháborúba

Nincs mese, a világ sokadik alkalommal is bajban van, megmentésére pedig továbbra is Ethan Hunt (Tom Cruise) tűnik a legalkalmasabbnak. A feladat nem egyszerű; mondhatni az eddigi legnehezebb. Történt ugyanis, hogy valaki kifejlesztett egy mesterséges intelligenciát, ami elszabadult és olyan helyekre tört be játszi könnyedséggel, ahova elvileg képtelenség lenne. Ezzel felkeltette magára a nagyhatalmak figyelmét és mindenki meg akarja kaparintani. Ráadásul néhányan tudni vélik, hogy lehet “elkapni”.

Azt a végtelen hatalmat azonban, amit egy ilyen program adhat, Ethan nem akarja még saját kormánya kezébe sem adni, így inkább szokásához híven magánakcióba kezd és ezzel megint magára haragít mindenkit.

Nem újdonság Hunt és csapata számára, hogy céltábla van a hátukra festve, szóval rutinosan kezdenek bele magánakciójukba. Visszatér a szokásos Simon Pegg és Ving Rhames által alakított Benji-Luther duó és Rebecca Fergusson Ilsája is. Ők gondolkodás nélkül vetik bele magukat az illegális küldetésbe, míg a törvény nevében jó pár üldözőre tesznek szert. Persze ők mindig egy lépéssel főszereplőink mögött járnak. Viszont lesz valaki, aki mégis meg tudja majd lepni őket. Ethan múltjának legsötétebb foltja az a Gabriel nevű fazon, akit maga a mesterséges intelligencia, az Entitás bíz meg azzal, hogy mindenáron védje meg őt Hunt-tól.

Különös és üde meglepetés, hogy a rosszfiú nem egy személy, hanem egy program. Pontosabban nem is az Entitás az igazi gonosz, hanem az őt megszerezni kívánó hatalmak, akik kapzsiságukat félelemmel palástolják. Mindenki előadja, hogy csak azért akarja megkaparintani, hogy mások ne szerezhessék meg. Gúnyos mosolyuk mögött viszont egyértelműen nem kisebb cél lebeg, mint a világuralom.

A Mission: Impossibe – Leszámolás koncepciója egész frappánsan rámutat világunkra. Bemutatja a mohó szuperhatalmakat, melyek elveiket színes ajándékpapírba csomagolva erőszakolják rá a világra. De emellett a már ezerszer látott és hallott mesterséges intelligencia felülkerekedését is felhasználja a maga ötletes módján. Itt azonban nem robotok rohanják le a világot, hanem az Entitás egyszerűen olyan lépésekre kényszeríti áldozatait, amivel megtörhet mindenkit. De nem csak szórakozik, a magába szívott végtelen tudással ugyanis célja van.

Vegytiszta profizmus

Nem csak a sztori üt nagyot, hanem jó szokás szerint a körítés is mesteri. Tom Cruise továbbra is parádésan hozza Ethan Hunt karakterét, egyáltalán nem látszik az, hogy a színész elmúlt hatvan éves. Azért különösen extra dolog ez, mert még mindig mindent bevállal a kaszkadőrök helyett. Sőt, ha kell még egy rohadt nagy hegyről is leugrik. Társai maradtak ugyanazok a kedvelhető figurák, Rebecca Fergusson továbbra is tökéletes castingnak bizonyult, és az újonnan csatlakozott Hayley Atwell is remekül beilleszkedett a csapatba.

Az Atwell által játszott Grace egy úri tolvajlány, aki kvázi véletlen keveredett bele ebbe a nagy kavalkádba. Karaktere bizalmatlan, ám szerencséjére elég kreatív ahhoz, hogy legtöbbször ki tudjon mászni a bajból. Ha pedig mégsem sikerülne neki, akkor kap segítséget. Mondanám, hogy meglep, mennyire jól tudott alkalmazkodni, ám a Macquarrie által rendezett korábbi részeket figyelembe véve ez már majdhogynem természetes.

Anno az ötödik részbe tökéletesen építették be Jeremy Renner karakterét, az Utóhatásban pedig olyan kémia volt Cruise és a bajszos Cavill közt, ami manapság igen ritka. Nos valami hasonlót kell elképzelni Grace esetében, hiszen a jól megírt karakterhez kifejezetten erős színészi játék és profi kollégák társultak.

Nem maradt el a várakozásoktól az akciójelenetek minősége és mennyisége sem, a széria jó szokásához híven szinte végig ezerrel pörög a Mission: Impossibe – Leszámolás. Talán több az üresjárat mint az előző részben, de ez annak köszönhető, hogy most jobban ráfeküdt a forgatókönyv a karakterekre. Betekinthetünk Ethan sötét múltjába, mindenki lelkizhet egy kicsit és egyes szereplők sötét oldala is jobban megmutatkozik. Nincs igazán jó meg rossz, inkább mindenki a szürke zónában mozog, ahogy azt egy jó hidegháborús sztoritól elvárhatjuk.

Ethan Hunt vs Hollywood

Nem győzöm kiemelni Chris Macquarrie nevét, aki amúgy ismét a forgatókönyv megírásában is oroszlánrészt vállalt. A Tom Cruise-zal már sokadik filmját forgató direktor láthatóan ért a jó thrillerhez és akcióhoz, de azt mondanám, hogy kreativitása és határozott hozzáállása szinte bármilyen műfajban képes lenne helytállni.

Jól keveri a különböző elemeket, ért a feszültségkeltéshez és mindig tudja mivel kell fenntartani a néző figyelmét. Tökéletesen mutatja ezt, hogy a Dead reckoning közel három órás játékideje egyáltalán nem tűnik fölöslegesnek. Nem vontatottak az akciójelenetek, mint például a legújabb John Wick-ben. És nem jellegtelen senkik a mellékszereplők, mint mondjuk Indiana Jones legújabb kalandjában.

Sokszor vonok magamban párhuzamot a széria és a Halálos iramban sorozat között, hiszen lassan már mindkét filmet évadokra lehetne bontani. De emellett két másik fontos hasonlóság is van köztük. Az egyik, hogy a negyedik rész után komoly változásokat eszközöltek, ám míg a Mission: Impossibe azóta folyamatosan javuló tendenciát mutat, a Halálos iramban csak egy közepesnél kissé jobb filmet és egy gigantikus lejtmenetet produkált.

A másik, hogy mindkét franchise főszereplője producerként, illetve egyfajta vezetőként áll a sorozatok élén. A különbség azonban megint hatalmas, hiszen míg Cruise kedvelhető és közel sem tökéletes karaktert alakít, aki tud hibázni és bizony olykor beismeri, hogy ellenfelei akár egy vagy több lépéssel is előtte járnak, addig Dominic Toretto maga a megváltó, akinek szavait isszák hívői és csinálhat bárki bármit, ő mindig jobb lesz mindenkinél.

A film egyetlen hibája talán, hogy nem ismerjük meg minden egyes karakter valós motivációját, ám ezt egyelőre betudhatjuk annak, hogy A Mission: Impossible Leszámolás két részre lett bontva, a második epizód jövőre érkezik.

Verdikt

A hetedik résszel sem okozott csalódást a Mission: Impossibe sorozat, az a minőségi emelkedés ami Macquarrie érkezésével megkezdődött, továbbra sem tud lankadni. A Mission: Impossibe – Leszámolás egy izgalmas és feszült kémthriller, amit nyakon öntöttek egy jó nagy adag, de közel sem vállalhatatlan mennyiségű akcióval. A minőséget csak tovább emeli a parádés színészgárda, amelyből nehéz lenne bárkit is kiemelni, de azért az újonc Hayley Atwellt érdemes még egyszer megemlíteni. Hogy merre visz tovább Ethan Hunt és a nyomában loholók hadának kalandja az sajnos csak jövőre fog kiderülni. Abban mindenesetre biztos vagyok, hogy egy év múlva izgalmas finálé várható majd.

9/10

Azt hihetnénk, hogy a hetedik részhez érve már a Mission Impossibe széria is megfáradt, ám erről szó sincs. A két részre bontott Leszámolás első része túlzások nélkül az utóbbi évek legjobb akciófilmje lett.