BlogJátékKiemelt cikkek

BlogJátékKiemelt cikkek

BlogJátékKiemelt cikkek

GeekVilág Év Játéka 2023: jelöltállítás és közönségszavazás

Lassan a 2023-as év végére érünk, így ideje elindítani a rendes óévbúcsúztató rituálénkat. Ennek következik most az első része: a jelöltállítás.

Közzétéve

2023. dec. 22.

Kommentek

0

Lassan végéhez ér a 2023-as év. Mi is lázasan próbáltunk elvarrni minden szálat, pótolni a kimaradt játékokat. És bár van még pár elkallódott projekt, mi is hamarosan végleg lakatot teszünk erre az évre. Eddigi években megszokhattátok, hogy valamikor januárban érkezünk az év legjobb és legrosszabb játékaival. Idén sem lesz ez másképp, a végső nyerteseket csak az újévben hirdetjük ki. Azonban ebben az ünnepi időszakban teljes cikksorozattal készültünk, hogy méltóképpen búcsúztassuk az óévet.

Ennek több oka is van. Az egyik, hogy kis szerkesztőségünk elég nagyra nőtt. Egy cikkbe beszorítani az évértékelőt és a díjazottakat nem annyira nehéz, ha csak három ember próbálja kiadni magából az egész éves feszültséget. És bár Rirald már tavaly is csatlakozott hozzánk, idén érkezett még valaki, akinek az agyára mehetünk: Mikee. És mivel öt tollforgatóba nehéz belefojtani a szót, úgy gondoltuk, hogy az arany középút az lesz, ha mindenki külön cikkben dobhatja le magáról 2023 béklyóit.

A másik, hogy szeretnénk jobban bemutatni, hogyan is készül a szalámi a házunk táján. Mert az addig szép és jó, hogy kihányjuk az éterbe januárban, hogy egyes kategóriákban kiket éreztünk a legjobbnak, és néha még a dobogósokat is megemlítjük pár szóban, de jellemzően nem tudjátok, hogy kik voltak versenyben a koronáért. Ezért most ebben a cikkben mutatjuk be azokat az éllovasokat, akik a célegyenesben esélyesnek számítanak.

De van egy harmadik, talán még fontosabb oka is ennek a cikknek: kíváncsiak vagyunk a ti véleményetekre is. Ahogy persze mindig kíváncsiak vagyunk rá a kommentszekcióban; most azonban lehetőséget adunk rá, hogy a közönség is odaférjen a mikrofonhoz, és kiválassza az év legjobb és legrosszabb játékát is. Ehhez további információkat a cikk végén találtok majd. Addig is következzenek a jelöltek.

Az év legjobb játékai

2023-ban nagyon jó volt gémernek lenni. Nem elég, hogy évek óta nem jött ki ennyi minőségi játék gyors egymásutánban, a változatosságra sem lehetett panasz. Teljesen mindegy, hogy mi az ízlésed, biztosan találtál idén valamit, ami pont neked készült – még a nagyobb játékok között is. Ez pedig meglátszott a jelöltállításnál is. Emlékeim szerint soha eddig nem folyt ilyen ádáz ketrecharc a selejtezőben, ahol kiválasztjuk a legjobb tíz továbbjutót.

Összesen harmincnégy játék került fel az első listára, amit aztán addig faragtunk, míg kettő híján egy tucatra nem zsugorodott. Fájdalmas volt elengedni néhány játékot, de végül sikerült megállapodni, hogy melyik az a tíz játék, amelyből kiválasztjuk 2023 bálkirálynőjét, és a négy udvarhölgyet januárban.

A jelöltek ABC-sorrendben a következők:

Az év legrosszabb játékai

De ne engedjük, hogy teljesen eltereljék a figyelmünket a kiváló játékok. 2023-ban nemcsak hihetetlen sikerek, de látványos bukások is voltak. És ugyan mit ér a skála teteje, ha nincs ott kontrasztként a sötét oldal. Bár a sok jó játék mellett nekünk is kevesebb időnk – és kedvünk – volt, hogy ilyen szörnyűségekkel töltsük az időnket, azért itt is bőven megvolt a kvótához szükséges tíz darab produktum.

Szóval a ying és yang jegyében az év legrosszabb játékainak jelöltlistája:

Különdíjak

Aki régebben követ minket, emlékezhet, hogy nem csak a legjobb és a legrosszabb játékokat szoktuk jutalmazni. A játékok sokfélék, sokféleképpen lehetnek gyönyörűek vagy förtelmesek. Ennek jegyében minden évben különdíjakat osztunk ki, amelyek olyan játékokról emlékeznek meg, amik egy-egy területen nagyot alkottak. Idén minden eddiginél több kategóriában osztunk ki díjakat, szóval további szócséplés helyett következzenek a kategóriák és a jelöltjeik.

Jól néz ki az ultrahangon – A legjobb early access játék

Kezdjük egy olyan kategóriával, ami a kezdetektől velünk van. Az early access modell a kis költségvetésű játékfejlesztés legnagyobb előnye és átka is egyben. Páratlan betekintést enged a fejlesztési folyamatba, és segít finanszírozni ígéretes projekteket. Ugyanakkor nem egy olyan esetről tudunk, ahol egy játék soha nem jutott el az 1.0 verziószámig. Ráadásul az early access színtér az utóbbi években egyre telítettebb lett. Nehezebb kitűnni, több az elvárás, válogatósabbak a vásárlók. Ezért is érdemes kiemelni azokat a korai hozzáférésű játékokat, amiknek ennek ellenére sikerül átütni az ingerküszöbünket, és amik már félkész állapotukban kiváló szórakozást nyújtanak.

A jelöltek:

Mi az, hogy káttű??? – Legfeleslegesebb folytatás

Tavaly debütált ez a kategória az Overwatch 2 apropóján. Akkor úgy éreztük, hogy egy játék címe végére biggyeszteni a kettes számot csak azért, mert kiadtak rá egy nagyobb patchet, megérdemel egy különdíjat. Azóta úgy döntöttünk, hogy hagyománnyá tesszük. Így mostantól minden évben az a folytatás kapja ezt a díjat, amelynek a leginkább megkérdőjelezhető a létjogosultsága. Kevés érdemi fejlődés, pofátlan pénzlehúzás, vagy szimpla lustaság. Így kerülnek ide folytatások. Az egyszerűség – és saját épelméjűségünk – érdekében ebben a kategóriában nem jelölünk évente megjelenő sportjátékokat.

A kategória jelöltjei:

Entomológiai gyűjtemény – A legbugosabb játék

Elég beszédes kategória. Nem hiszem, hogy sokat kellene magyarázni, hogy milyen folyamatok eredményeképp lesz jelölt egy-egy játék itt. És bár a hibák mennyisége vagy súlyossága nem feltétlenül adnak teljes képet a játékélményről – elvégre az Alan Wake 2-nek is megvoltak a maga technikai problémái -, az azért észrevehető, hogy ide többnyire a gyengébb minőségű játékok kerültek be.

A legbugosabb játék címéért indulnak:

Ezek mit szívtak (és miért nem adnak belőle) – A legbizarrabb játék

A legbizarrabb játék kategóriája egy fura környék. Rossz játékok kerülnek ide? Nem feltétlenül. Sőt, a tavalyi nyertes Cruelty Squad egy kimondottan kompetens cucc volt. Ez azonban nem változtatott a tényen, hogy elég nagy fokú tolerancia kellett a fogyasztásához. És azt hiszem, hogy ez a kulcsszó ennél a kategóriánál: tolerancia. A videojátékok médiuma nagyon szerteágazó, és bizony sokan használják önkifejezésre is. Az önkifejezést pedig nem mindig olyan könnyű befogadni. Ide tehát olyan játékok kerülnek, amik bizonyos pontokon talán értelmezhetetlenek, sőt, esetenként taszítóak. Mégis érdemes megemlékezni róluk.

A kategóriában a célegyenesbe fordulnak:

Audiorgia – A legjobb OST

Ismét egy elég magától értetődő kategória. Azok a játékok maradtak itt versenyben, amelyek a legjobb zenéket szolgáltatták 2023-ban. Annyi műhelytitkot elárulok, hogy kétségkívül itt volt a legkeményebb a küzdelem. Minden szerkesztőnek megvolt a maga kis kedvence, akiért néha torokra is mentünk. Tizenkét játék harcolt ebben a ringben, amikor elkezdtük. Végül öten maradtak, akik a koronáért versenyeznek. Ehhez a kategóriához adok egy kis dobhártya-emlékeztetőt.

A legjobb OST kategória döntősei:

Kedvenc ételem a vadas, attól vagyok ilyen badass – Pofátlanul menő játékoknak

Vannak olyan játékok, amelyeknél a játék puszta élménye felülemelkedik a technikai minőségen. Persze, jellemzően pont emiatt magasan is értékeljük őket. De olyan játékoknak is jut itt hely, amelyek nem kerültek a toplistánkra, vagy akár még el is szalasztottuk őket év közben. De a puszta stílusuk, prezentációjuk és az élvezet, amivel készültek átszakít minden szakmai gátat, ami az útjukba állhatna.

2023 legmenőbb játékai szerintünk:

ANYA VEGYED! – Legjobb pillanat játékban

Végre a magyar WoW-történelem egyik legikonikusabb pillanata is tiszteletét teszi a GeekVilág díjkiosztón. Ide kerülnek azok a történelmi pillanatok videojátékokban, amire csak azt tudod mondani: “ANYA VEGYED!” Hogy mindannyian ugyanazon a szellemi hullámhosszon legyünk, itt is szolgálok egy kis vizuális emlékeztetővel, hogy pontosan mely pillanatokra gondoltunk. És azt hiszem, ez az a kategória, ahol figyelmeztetnem kell mindenkit, hogy spoilerek következnek.

Az idei legjobb videojátékos pillanatok:

  • Herald of Darkness musical betét (Alan Wake 2)
  • House of Hope és a Raphael bossfight (Baldur’s Gate 3)
  • Invaders Must Die (Hi-Fi Rush)
  • Morgana boss fight (Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon)
  • Az utolsó ugrás (The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom)

Hangadók rangadója – Legjobb szinkronmunka

Vajon előfeltétele-e egy ilyen kategória annak, hogy ne csak félig elviccelt poéndíjátadó legyünk? Fene tudja. Mindenesetre idén jutott eszünkbe, hogy bizony voltak olyan szinkronmunkák, amik megérdemelnék, hogy év végén megemlékezzünk róluk. Ráadásul ahogy a játékipar egyre komolyodik, ideje a színészeinknek megadni a nekik járó rivaldafényt.

2023 legjobb szinkronszínészi alakításai szerintünk:

  • Andrew Wincott – Raphael (Baldur’s Gate 3)
  • Angeli Wall – Fiatal Cereza (Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon)
  • Matthew Porretta – Alan Wake (Alan Wake 2)
  • Nadji Jeter – Miles Morales (Marvel’s Spider-Man 2)
  • Neil Newbon – Astarion (Baldur’s Gate 3)

Újramelegített töltött káposzta – Legjobb újrakiadás

Ha már ennyit emlegettük idén az remakeket, miért ne lehetne nekik külön kategóriájuk? Elvégre többé-kevésbé közös megegyezés alapján a toplistákból kimaradtak. De nehogy azt gondolja valaki, hogy könnyű összerakni egy tisztességes újrakiadást. Egy jó remaster vagy remake tiszteletadás az eredeti művek felé, technikai teljesítmény, és gesztus az új és régi játékosok felé is. Álljon hát itt ez a kategória, mintegy megerősítésként. Látunk titeket remasterek és remakek. Ti is számítotok.

A legjobb visszatérők:

Gatyacsere-katalizátor – Legjobb horrorjáték

Végül de nem utolsó sorban: három év alatt rájöttünk, hogy túl sok szerkesztő horror-rajongó ahhoz, hogy ne legyen egy ilyen kategória. Egy jó horrorjáték minősége valahol a játékélmény és a rettegésfaktor eredőjeként áll elő. És nem is gondolnátok, hogy mennyire nehéz egy igazán ijesztő játékot csinálni. De az alább felsorolt játékok jelentős részének sikerült.

Az idei öt legjobb horrorjáték a GeekVilág szerint:

Közönségdíj

Végül, de nem utolsó sorban pedig a ti kezetekbe adjuk az irányítást. Elvégre mi sem fontosabb annál, hogy az istenadta nép is elmondhassa a véleményét 2023 legjobb és legrosszabb játékairól? Ennek jegyében idén közönségdíjasokat is fogunk hirdetni január elején. Ahhoz, hogy ti is beleszóljatok ennek alakulásába, nincs más dolgotok, mint ellátogatni az alábbi linken a google kérdőívre és leadni a szavazatotokat. Sem személyi igazolvány, sem oltási kiskönyv nem kell hozzá, ígérem.

SZAVAZNI IDE KATTINTVA TUDTOK

Szavazni egészen szilveszter éjfélig tudtok. Igen, akár házibuli közepén, illuminált állapotban – ha úgy érzitek, hogy úgy jobb az értékítéletetek. Jó értekezést a népgyűlésnek, és természetesen ezen kívül is várjuk a visszajelzéseket kommentben, discordon, vagy bármilyen más csatornán. Még idén jelentkezünk a szokásos évértékelőnkkel. Addig is kellemes ünnepeket és jó bejglitúladagolást mindenkinek!

Sending
User Review
0/10 (0 votes)